A Bayer-botrányról cikkez az angol sajtó

A Bayer-botrányról, és Schöpflin György fideszes EP-képviselő disznófejes kijelentéséről is ír az angol sajtó, a Euronews szerint pedig a magyar kormány gyűlöletkampányt folytatott az olimpiai közvetítések szünetében.

Rasszista kormánypárti újságíró kitüntetése ellen kezdődött tiltakozási hullám Magyarországon, tudósít a Guardian Bayer Zsolt lovagkeresztjéről. A lap felidézi, hogy Bayer szerint a cigányok állatok, akiknek a megölésére buzdított, rendszeresek a gyűlöletkeltő megjegyzései zsidók és bevándorlók ellen, cikkeiben pedig primitív, trágár szövegekkel operál. A magyar kormány mégis követendő példának tartja a munkáját.

Schöpflin György, a Fidesz EP-képviselője úgy viselkedik, mint egy neonáci troll, idézi a Human Rights Watch egyik vezetőjének a kommentárját az Independent. A fideszes brüsszeli képviselő azt írta egy internetes bejegyzésében, hogy levágott disznófejekkel kéne elijeszteni a muszlimokat. A megjegyzést több emberi jogi szervezet kritizálta, mire Schöpflin őket vádolta meg gyűlöletkeltéssel, amiért nem hagyják, hogy elmondja a véleményét. A bocsánatkérésre a magyar politikus természetesen nem volt hajlandó.

Teljesen ellenkezik az olimpia szellemével az a gyűlöletkampány, amit a magyar kormány a közvetítések szünetében csinált, összegzi az Euronews. Felidézik az állami tévé 1 perces propaganda-hírblokkját, amit a bevándorlóellenes „Tudta?”-kampány egészített ki, a kormány a hirdetések 20 százalékát vette meg a gyűlöletkampányának. Ezekben hazugságokat, vagy félinformációkat jelenítenek meg tényként. Ehhez képest az, hogy a menekültek olimpiai csapatáról az állami tévé be se számolt, már szinte mellékes, jegyzik meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »