A barcelonai hősök nyomában a tatami mai harcosai

A barcelonai hősök nyomában a tatami mai harcosai

Az augusztus 5-én kezdődő riói olimpiát felvezető sorozatunkban elsősorban azokat a sportágakat mutatjuk be az atlétikától a vízilabdáig, amelyekben a magyarok a dobogó közelébe kerülhetnek vagy érmet nyerhetnek. Az összeállítást legújabb kori sikersportágunkkal, a cselgánccsal folytatjuk, és abban bízunk, hogy a nyolc magyar dzsúdós emlékezetes szerepléssel örvendeztet meg bennünket.

A barcelonai olimpia tán legnagyobb meglepetése volt a magyar dzsúdósok menetelése: Kovács Antal (95 kg) a sportág első magyar aranyát nyerte az 1992-es nyári játékokon, míg Csák József (65 kg) és Hajtós Bertalan (71 kg) ezüstérmet szerzett, a dobogó alsó fokára pedig a nehézsúlyú Csősz Imre állhatott fel. Mondhatnánk, azóta sikersportág lett Magyarországon a cselgáncs, és nem rendezhetnek egyetlenegy nagy világversenyt sem, ahonnan ne hoznának honfitársaink érmet vagy érmeket. Rióba nyolc magyar kvalifikálta magát, és nem állunk messze az igazságtól, ha leírjuk, ez a szám akár több is lehetett volna, ám egyik legnagyobb reménységünk, Gercsák Szabina (70 kg) az utolsó versenyen vesztette el a reményt az indulásra. A hazai szövetség megpróbált szabadkártyát kérni a részére, de a nemzetközi szövetség inkább olyan országokat támogat, ahonnan egyáltalán nincs kijutó versenyző. Ám a nyolcfős csapat képes kiemelkedő teljesítményre. Dzsúdósaink egyébként egyéni felkészülés alapján, a klubedzőikkel készültek az olimpiára számos nemzetközi edzőtáborban, és az utolsó simításokat is az egyesületükben végezték el.

Tóth László, a Magyar Dzsúdószövetség elnöke úgy véli, ha minden rendben lesz, akkor két-három érmet szerezhetnek a magyar versenyzők, azaz nemcsak megismételhetik a londoni teljesítményt – két érem, két ötödik és egy hetedik hely –, hanem túl is szárnyalhatják. Ugyanakkor a barcelonai sikereket nem szabad elvárni a küldöttségtől.

– A londoni nyolc versenyzőnk közül hatan most is bizonyították, hogy ott a helyük az ötkarikás játékokon. Ráadásul az egyre növekvő konkurenciaharc ellenére Rióban is nyolc dzsúdósunk léphet majd tatamira. Most éppen egy olyan generációnk van, amelynek tagjai remélhetőleg sikeresek lesznek a riói olimpián, hogy azután többségük a jövő évi, 2017-es budapesti világbajnokságon emelt fővel búcsúzhasson el a válogatottságtól – jelentette ki egy korábbi interjújában Tóth László.

Az elvárás egyébként pont olyan, amilyen egy sikersportág lehet, hiszen a résztvevők száma alapján is a tíz legjobb ország közé tartozunk.

– A legkevesebb, amit már jó eredménynek tudunk elfogadni, az két érem. Én úgy érzem, az együttesben akár három-négy érem is benne lehet – árulta el az elnök.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 27.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »