A baloldallal nem lehetséges racionális vita

A baloldallal nem lehetséges racionális vita

A migrációs válság kapcsán a baloldal olyan helyzetbe manőverezte magát, amelyben már meg sem próbál racionális válaszokat adni az Európát leginkább foglalkoztató, az Európai Uniót leginkább feszítő konfliktusokra. Ehelyett szómágiába menekül, amikor minden tény ellenére továbbra is sommásan menekültnek nevezi a migránsokat. Ennek az az oka, hogy egyrészt együttérzést igyekszik ébreszteni a migránsok iránt, másrészt erkölcsileg saját magát magasrendűnek, a kormányt és a nemmel szavazókat alacsonyrendűnek, gyűlölködőnek igyekszik beállítani. Ezzel a manőverrel a racionális vitát is elkerüli, hiszen – az ő értelmezésükben – ahol az emberiesség parancsolata áll szemben az önzéssel és gyűlölködéssel, ott nincs helye vitának.

Aki eldobja a papírjait, hogy ne lehessen azonosítani, az nem menekült. Aki nem regisztráltatja magát az első biztonságos országban és nem kér ott menedéket, az nem menekült. Aki fél Európán embercsempészekkel viteti keresztül magát, kizárólag a zöldhatáron át, az nem menekült. Aki csak Németországban vagy Svédországban érzi magát biztonságban, az nem menekült. Ebből következik, hogy a magyar határ túloldalán, Szerbiában várakozók nem menekültek. Ezekre az érvekre nincs válasz baloldalról, csak az örökös hivatkozás a háborúra, a gyerekekre meg a nőkre. A migránsok között a fiatal férfiak vannak túlnyomó többségben, ezért erős képmutatás a nőket és gyerekeket emlegetni, akiket leginkább líbiai és törökországi táborokban hagytak – nem beszélve arról, hogy a migránsok többsége nem háborús övezetből jön. Menekült az, akit a menedékjogi eljárás végén annak minősítenek, ezt pedig csak a migránsok egy töredéke mondhatja el magáról.

Migránsügyben van egy csomó kézenfekvő és megválaszolandó kérdés: megállítsuk-e az emberáradatot? Ha igen, hol? A tengeren? A szárazföldön? Hol létesítsünk menekülttáborokat, az EU-n belül vagy kívül? Mi történjen azokkal, akik nem kaptak menekültstátuszt? Kell-e felső korlátot szabni az Európába beengedettek számának? Ők hol telepedhessenek le? Hogyan lehet őket integrálni? Mi történjen azokkal, akik integrálhatatlanok? Hogyan kezeljék a terrorizmus megnőtt kockázatát?

Ezekre a kérdésekre a baloldalnak nincs válasza. Összesen annyit tudnak mondani, hogy közös, európai megoldásra van szükség. De hogy hogyan nézzen ki ez a megoldás, arra nincsenek javaslataik, ami azt jelenti, hogy Brüsszel bárhogy dönt, azt ők elfogadják. Még azt a teljesen abszurd, embertelen és csak diktatúrákra jellemző javaslatot is támogatják, hogy százezreknek kényszerlakhelyet jelöljenek ki. A negyvenes évek vége óta nem volt ilyen Európában! Ez is része lenne, a közös, európai, demokratikus, emberséges és szolidáris megoldásnak.

Magyarországon ugyanez a helyzet. Az LMP európai parlamenti képviselője szerint „a menekültügyben kölcsönös és együttes, szolidáris európai felelősségvállalásra van szükség, amelyben mindenki részt vesz, meghatározott feltételekkel.” Az MSZP honlapján Kovács László 2015. novemberi, a határvédelmi kerítést bíráló elmélkedése óta egyetlen bejegyzés került ki a témában, 2016. szeptember 20-án. Érdemes elolvasni, milyen intellektuális teljesítményre képes ma a baloldal vezető ereje: „Pósán László, a Fidesz megmondóembere 2016. szeptember 19-ei sajtótájékoztatóján ismét a menekültekkel ijesztgette a Hajdú-Bihar megyében élőket. Pósán képviselő úr füllentéseivel már tele a padlás. Képviselő úr elég idős ahhoz, hogy tudhatná, a hazug embert – még ha fideszes országgyűlési képviselő is – hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. Képviselő úr fejezze be az emberek riogatását, az uszítást. Próbáljon egyszer emberként – tudjuk nem könnyű lecke ez számára – és ne egy pénzéhes, hataloméhes, korrupt párt képviselőjeként megszólalni. A magyar emberek ennél sokkal több tiszteletet érdemelnek.” Ennyi. Mocskolódás, címkézés, mindenféle konkrétum és pozitív állásfoglalás elkerülése.

Aki a magyar baloldaliak közül bármiféle önálló gondolatra jut, azt azonnal árulónak kiáltják ki, hívják bár Pukli Istvánnak. Az ő bűne annyi, hogy szerinte egy oktatással foglalkozó civil szerveződésnek nem kellene állást foglalnia a migráció kérdésében. Még ennél is súlyosabb Mészáros István László bűne, aki 25 év után azért lépett ki a Helsinki Bizottságból, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy egy magát jogvédőnek nevező szervezet a demokrácia egyik alapintézménye, a népszavazás ellen kampányol. Nem érti, hogy a magukat kizárólagos jelleggel demokratának nevezők egyre nem kíváncsiak: a választóik véleményére. Miközben a baloldali küldöttek az Európai Unió összes nem működő, hazug és káros javaslatát megszavazzák migránsügyben, nem kíváncsiak arra, mit gondolnak erről azok, akik oda küldték őket.

Ebben a helyzetben megnőtt a jobboldal felelőssége. A jobboldal hívein, gondolkodóin, politikusain és szavazóin múlik, hogyan jut túl Európa ezen a válságon, hiszen a baloldal semmilyen racionális megoldásra nem képes, a válaszra váró kérdésekkel nem tud mit kezdeni, intellektuális teljesítménye értékelhetetlen.

The post A baloldallal nem lehetséges racionális vita appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »