A balladaköltészet mint inspirációs forrás

A balladaköltészet mint inspirációs forrás

Bekapcsolódik Arany János születése 200. évfordulójának megünneplésébe a 2016/2017-es évadban a váradi Szigligeti Színház egyik társulata, a Nagyvárad Táncegyüttes, a teátrum pedig változatos programokat és érdekes előadásokat tervez az új évadra – mondta el a Krónikának Bíró Árpád Levente irodalmi titkár.

14524529_1089870741090841_3158253058509552637_o_bNovák EszterMint kifejtette, az Arany-évforduló kapcsán az együttes bihari népi táncokat is be szeretne építeni a Hídavatás című összeállításba, az előadás inspirációs forrása Arany balladaköltészete, célja pedig, hogy árnyalja az iskolai tananyagból ismert és egyénileg kialakított, Arany költészetéről alkotott képet.

Az irodalmi titkár hozzátette, hosszadalmas műhelymunka lesz, de máris nagy lendülettel készül az előadásra a társulat. Október 3-án mutatják be az elmúlt évad során előkészített és júniusban már a főpróbáig jutó színházi nevelési programsorozat ötödik, Ki leszek, ha nagy leszek? című előadását. Bíró Árpád Levente a 2012-ben indított Színház az iskolában – Iskola a színházban elnevezésű projektről elmondta, a város középiskoláinak csapatai színész-mentorok segítségével előadtak egy-egy saját szemszögükből értelmezett részletet Vörösmarty Csongor és Tündéjéből, következő évben Álmok címen Karinthy Ferenc Gellérthegyi álmok darabját értelmezték, a Szigligeti-emlékévben Liliomfi-remixet, a következő, Shakespeare-évben pedig a Rómeó és Júliát adták elő.

Az iskolaprojekt lényege nem a színészutánpótlás felkészítése, hanem az, hogy a színházat értően megközelítő közönséget neveljenek. Ehhez kapcsolódott a 2015–16-os évad változtatni akarása is: a középiskolások annak a témának a megfogalmazását kapták feladatul, hogyan látják magukat 25 év múlva. A Ki leszek, ha nagy leszek? című írásokból megismerhetők a fiatalokat foglalkoztató problémák, illetve az, ahogyan a jövőjüket látják. Novák Eszter rendező „vágta össze” a szövegeket, és irányította az intenzív, workshopszerű közös munkát. Júniusban tartották az improvizációs jelenetek főpróbáját, a vakáció után még elvégezték az utolsó simításokat, remélve, hogy minden a maga helyére került. A munka során együtt nevettek, együtt sírtak, az egyik részt vevő lányka például azt mondta, ha fizetni kellett volna ezért a projektért, akkor is részt vettek volna benne. Tehát az őszinteség hívó szava meghozta gyümölcsét.

Novák Eszter úgy vélekedik, akkor igazi a színházi nevelés, amikor nem csupán „illusztrálnak” valamilyen szöveget vagy helyzetet, hanem saját magukat „adják bele” a játékba. Október 7-én rendezik az Éjszaka a színházban előadástömböt. A program valójában délután kezdődik, Körmöczi-Kriván Péter Kapufa és öngól című drámapályázati nyertes darabjával. 19 órától Joel Pommerat kortárs francia szerző Az én kis hűtőkamrám nyílt próbája című előadását láthatja a közönség. 20 óra 30 perctől az Esti mese felnőtteknek – erdélyi pajzán népmesék című produkciót láthatják a nézők a Lilliput Társulat előadásában, 21:30-tól a Várad folyóirat tehetséggondozó fóruma következik, 22 órától pedig táncházba hívja és várja az érdeklődőket a Nagyvárad Táncegyüttes.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »