A 450 évvel ezelőtti csatára emlékeznek

A 450 évvel ezelőtti csatára emlékeznek

Két hónap múlva, három ország köztársasági elnökének részvételével rendezik Szigetváron a 450 évvel ezelőtti csatára való emlékezés fő eseményét. A vár egyes részeit nemrég életveszélyessé nyilvánították, a helyreállítás azonban még el sem kezdődött. A város melletti emlékparkot viszont a törtök állam csaknem 400 millió forintból felújítja.

Az emlékév kulturális eseményeire 480 milliót, a vár felújítására 580 millió forintot különített el a kormány. Két hónap múlva, az ostrom 450. évfordulójára rendezett ünnepségen a török, a horvát és a magyar köztársasági elnök is részt vesz. Csakhogy a nemrégiben életveszélyessé nyilvánított falak felújítása még el sem kezdődött.

„Én egy alapvetően optimista ember vagyok, és én nagyon bízom benne, hogy ha sokan jelennek meg és a munkára koncentrálnak, akkor azon a részen, ahol a köztársasági elnökök remélhetőleg végig fognak vonulni – ez pedig azt jelenti, hogy a várnak a belseje, közepe és az a várfal, az el fog készülni. hát mi ezt az ígéretet kaptuk” – fogalmazott Vass Péter, Szigetvár független polgármestere.

A magyar kormány tavaly decemberben nyilvánította Zrínyi-emlékévvé 2016-ot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »