9/11 valódi titkának nyilvánosságra hozatala egzisztenciális fenyegetést jelent Izraelre

9/11 valódi titkának nyilvánosságra hozatala egzisztenciális fenyegetést jelent Izraelre

Az Obama-kormányzat várhatóan hamarosan dönt arról, hogy nyilvánosságra hozzák-e a 2001. szeptember 11-i terrorakciókról szóló jelentés azon huszonnyolc oldalnyi tényanyagát, amely titkosítva maradt, és amely tartalmazza állítólag Szaúd-Arábia esetleges érintettségét a merényletekben. Picit furcsa talán, hogy 14 évvel a jelenlegi problémák, a menekültválság, a közel-keleti vérontások alapjául is szolgáló, Amerikát megrázó terrorbotrány újra napvilágra került. Amerikában vannak olyan hangok, amelyek úgy vélik, hogy a szaúdi szál erőltetése valójában a valós érdekek és célok elsikálására szolgál. Kicsit áthallásosan fogalmazta meg véleményét Mark Glenn idahói szakértő ezzel kapcsolatosan, aki kijelentette a PressTv-nek adott interjújában: ha az amerikai nép tudomást szerez arról, hogy mi történt pontosan az ikertornyok elleni támadáskor, akkor nyilvánvalóan szembefordul a jelenlegi amerikai vezetéssel, és annak támogatottjával, Izraellel. Vagyis kimondhatjuk, a 9/11 igazsága egzisztenciális veszélyt jelenthet Izraelre.

Magyar Menedék - Badiny

Bob Graham floridia szenátor, a vizsgálatot folytató kétpárti bizottság egyik társelnöke az NBC televízió politikai vitaműsorában elmondta, hogy a kormányzat egyik – általa meg nem nevezett – tisztségviselőjétől származó információi szerint a hírszerzés felelős vezetői az elkövetkező néhány hétben döntenek arról, nyilvánosságra hozhatók-e a dokumentumok. A Capitolium szuterénjében, speciális biztonsági berendezésekkel ellátott szobában őrzött dokumentumok Graham szerint fontos információkat tartalmaz “a külföldi támogatás azon specifikus forrásairól, amelyeket a szeptember 11-i gépeltérítők némelyike Egyesült Államokbeli tartózkodása idején élvezett”.

Miközben reményét fejezte ki, hogy az amerikai népet megtisztelik a dokumentumok nyilvánosságra hozatalával, Graham úgy fogalmazott: “szeptember 11-e legfontosabb megválaszolatlan kérdése az, vajon ez a rendkívül kifinomult összeesküvés a tizenkilenc merénylő műve volt-e vagy támogatták őket”.

A tizenkilenc géprabló közül tizenöt szaúdi volt. Szaúd-Arábia kormánya azt állítja, hogy hamisan vádolják társtettességgel, annál is inkább, mert a királyság harcol a szélsőségesek ellen és anyagi forrásaik felszámolásán dolgozik. Maga Rijád régóta hangoztatja, hogy örülne e bizonyos huszonnyolc oldal nyilvánosságra hozatalának, mert ezzel lehetősége nyílna “minden célzás és vádaskodás világos és hiteles megválaszolására”.

Az összesen 838 oldalas vizsgálati jelentés e huszonnyolc oldalának titkosítását még George W. Bush elnök rendelte el, arra hivatkozva, hogy illetéktelenül nyilvánosságra kerülnének titkosszolgálati források és módszerek. Barack Obama elnök – Ben Rhodes helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó közlése szerint – már kérte a hírszerzés igazgatójától, James Clappertől, hogy tekintse át, feloldható-e kérdéses dokumentumok titkosítása.

Obama elnök a héten Rijádban tárgyalt, és a dokumentumok ügye nem merült fel a szaúdi uralkodóval folytatott megbeszélésein.

Mark Glenn idahói szakértő figyelmeztet arra, hogy a zsidó származású amerikai elnökjelölt, Bernie Sanders is felhívta Amerika vezetőinek figyelmét, hogy foglaljon állást a 9/11-es támadások ügyében, amelyek mintegy háromezer ember halálát okozták. Sanders vasárnap sürgette az Egyesült Államokat, hogy a kiváltó okokkal foglalkozzon, és a szenátus alkosson meg olyan jogszabályt, amellyel az áldozatok hozzátartozói perelhetik a szövetségi bíróságon Szaúd-Arábiát.

Ezzel szemben Glenn úgy látja, hogy Sanders-t nem annyira az igazság nyilvánosságra hozatala izgatja, hanem az a tény, hogy 9/11 kapcsán lépéshátrányba került Donald Trumppal szemben. Ő ugyanis azt nyilatkozta a napokban, hogy a terrortámadás megelőzhető lett volna, ha az amerikai kormány minden figyelmeztető jelzést komolyan vesz.

A PressTv-nek adott interjújában Glenn továbblépett a kérdés vizsgálatakor. Úgy ítélte meg, hogy a köztudatba most bedobott szaúd-arábiai szál több mint valószínű, félrevezető lehet, mert Izrael valódi szerepéről akarja elterelni a figyelmet. Az elemző szerint ugyanis az amerikai közvélemény végre teljes mértékben megtudja az igazságot az ikertornyok elleni támadásról, akkor ez egzisztenciális fenyegetést jelent a tel-avivi rendszer egészére nézve.

Hunhír.info – MTI – PressTv


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »