9/11: nyilvánosságra kerülhet a hiányzó 28 oldal

9/11: nyilvánosságra kerülhet a hiányzó 28 oldal

Obama utolsó, európai útja. Földcsuszamlásszerű szabadságpárti győzelem az osztrák elnökválasztáson. Nyilvánosságra kerülhet a hiányzó 28 oldal. Külföldi lapszemlénk.

Barack Obama megérkezett a migránsválság és a lassú gazdaság sújtotta Európába címmel közöl írást az amerikai elnök brit és német útjáról a Washington Post. Barack Obama Hannoverben azt monda német kollégájáról, hogy a német kancellár „a történelem jó oldalán áll” a migrációs válság ügyében, ugyanis Angela Merkel bátran lép fel a válság kezeléséért, ami talán annak tulajdonítható, hogy egykor falak mögé zárva élt. Obama és Merkel másik fő témája az EU és az Egyesült Államok formálódó, transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség nevű szabadkereskedelmi szerződése volt. Angela Merkel úgy vélte, az „abszolút hasznos” Németországnak és egész Európának, ezért „igyekezni kell”, hogy minél előbb elkészüljön a szerződés. Barack Obama a tervezett megállapodással szemben az Atlanti-óceán mindkét partján erősödő ellenállásról szólva arról beszélt, hogy az emberek „elégedetlenek a globalizációval” és a szabadkereskedelmi szerződések várható előnyei helyett csak lehetséges hátrányaira figyelnek.

Földcsuszamlásszerű győzelem Hofernek – döntőmérkőzés Van der Bellennel címmel közel írást az osztrák Kleine Zeitung a vasárnapi államfőválasztásról. A szabadságpárti jelölt, Norbert Hofer ugyanis 35,40 százalékkal végzett az első helyen a voksoláson. A második a zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen lett 21,3 százalékkal, a függetlenként induló Irmgard Griss 19 százalékot ért el. A kormánypártok által indított két jelölt, a néppárti Andread Khol és a szociáldemokrata Rudolf Hundstorfer mintegy 11-11 százalékos támogatottsággal bírt. Mivel az első fordulóban senki nem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét, négy hét múlva második fordulót tartanak, amelyen már csak az első fordulóban a két legtöbb szavazatot kapott jelöltre, vagyis Norbert Hoferre és Alexander Van der Bellenre lehet majd voksolni.

Az Obama-kormányzat várhatóan hamarosan dönt arról, hogy nyilvánosságra hozzák-e a 2001. szeptember 11-i terrorakciókról szóló jelentés azon huszonnyolc oldalnyi tényanyagát, amely titkosítva maradt, és amely tartalmazza állítólag Szaúd-Arábia esetleges érintettségét a merényletekben. Erről a Reuters számolt be, miután Bob Graham floridai szenátor az NBC televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában elmondta, hogy a kormányzat egyik – általa meg nem nevezett – tisztségviselőjétől származó információi szerint a hírszerzés felelős vezetői az elkövetkező néhány hétben döntenek arról, nyilvánosságra hozhatók-e a dokumentumok.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »