83 év után törli Hitlert díszpolgárai sorából egy bajor kisváros

83 év után törli Hitlert díszpolgárai sorából egy bajor kisváros

Tegernsee bajor turistaváros vezetése több mint nyolc évtized után döntött úgy, hogy ideje eltávolítani Adolf Hitlert díszpolgárai névsorából. Hasonlóra már Magyarországon is volt példa: 2011-ig például Sztálin és Haynau is Budapest díszpolgára volt. 

A náci vezér listáról való törléséről 16 városi tanácsossal egyetemben a konzervatív (CSU-tag) polgármester, Johannes Hagn döntött. „Azért tartott ennyi ideig, mert igazából nem tudtuk, hogy szerepel-e még a díszpolgáraink listáján, de kiderült, hogy igen” – fejtette ki a polgármester a több évtizedes késés okát. „Azt gondoltuk, hogy a címet a halálával eltörölték, ám kiderült, hogy nem így történt, így hivatalosan is ki kellett törölnünk a nevét a jegyzékből” – tette hozzá Hagn.

Tegernsee korántsem az egyetlen település volt, amely 1933-as hatalomra kerülését követően díszpolgári címet adományozott Hitlernek: további több ezer falu és város cselekedett hasonlóképpen. Az elmúlt évtizedben települések százai törölték a náci vezető nevét díszpolgáraik sorából.

A kisvárost Hitler 1933-ban még Paul von Hindenburg német birodalmi elnökkel (aki 1934. augusztus 2-án halt meg, Hitler pedig ezt követően Németország teljhatalmú ura lett) együtt látogatta meg. Mindketten megkapták a város kulcsait.

Hitlert később egy, a Tegernsee tavon (a város innen kapta a nevét) látható csónak mellett is lefényképezték. A tavat a háború alatt „Nagykutya-tónak” nevezték, mivel számos magas rangú náci funkcionárius vásárolt a környékén nyaralót.   

Private Sentinel


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »