6000 iszlamista harcos térhet vissza Európába

6000 iszlamista harcos térhet vissza Európába

Az Iszlám Állam veszített erejéből és ez a problémát jelent Európa számára. Jelenleg is több száz egykori harcos tart Európa felé, közölte a német titkosszolgálat.

A német biztonsági hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy egyre több a hazatérő “dzsihádista”.
Mivel a növekszik az IÁ vesztesége Szíriában és Irakban valószínűleg elindul az európai martalócok visszatérése, számolt be a “Welt am Sonntag”, hivatkozva az európai titkosszolgálati forrásokra.

Mintegy 6000 dzsihádista csatlakozott Európából az Iszlám Államhoz és utazott a háborús övezetbe – akár egyharmada bármikor visszatérhet  eredeti hazájukba.

A visszatérő dzsihádisták biztonsági kockázatot jelentenek. Sok esetben ők rendkívül radikalizálódott, katonailag kitűnően képzett emberek, akiket eldurvított háború és harci tapasztalat,” mondta Holger Münch, a Bundeskriminalamt (BKA) elnöke.

Holger Münch, a Bundeskriminalamt (BKA) elnöke.

A hálózat túllép határain

A dzsihádisták továbbra is szoros kapcsolatban vannak a szíriai vagy iraki háborús övezetekkel.
Tehát a kialakult iszlamista hálózat továbbra is fenntartja magát, a hálózat átnyúlik a határokon és már régen elérte Európát, mondta Münch. Ennek bizonyítékai az utóbbi idők terrorcselekményei.

Tudjuk, hogy a legutóbb visszatért több mint 70 ember aktívan részt vett a harcokban Szíriában vagy Irakban, és kemény katonai kiképzésen estek át, mely tudás veszélyezteti Európa biztonságát.

Egyre több a hamis halál jelentés

Hogy megakadályozzák a dzsihádisták észrevétlen visszatérését, az európai kutatási rendszert tovább kell fejleszteni.
Így jutott az Interpol olyan információhoz, mely szerint Szíriában és Irakban kitöltetlen útlevelek vannak a terroristák kezébe.

Összességében jelenleg 5000 szíriai és 250.000 iraki útlevél található az adatbázisban.
A párizsi támadások két elkövetőjénél ilyen biankó útlevelet találtak. Ők menekültnek álcázva jutottak be Európába.

Ezen túlmenően az európai biztonsági hatóságoknak pedig tájékozódni kell az egyre gyakoribb hamis halál jelentésekkel kapcsolatban, melyeket a dzsihádisták küldenek Szíriából, így új személyazonossághoz juthatnak a magukat bevándorlónak tartó harcosok.

Florian Flade

magyartudat.com


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »