6000 évvel ezelőtti kegyetlen mészárlás áldozatainak csontjaira bukkantak

6000 évvel ezelőtti kegyetlen mészárlás áldozatainak csontjaira bukkantak

Hatezer éves mészárlás áldozatainak megkövült maradványaira bukkantak francia régészek az északkelet-franciaországi Achenheimben. A Strasbourg közelében fekvő településen az INRAP régészeti kutatóintézet csoportja tíz ember megkövült holttestét találta meg ősi gabonasilók egyikében.

A területen mintegy 300 ilyen tárolóra bukkantak. A megkövült, eltöredezett holttestek között találtak betört koponyájút is. A neolitikus csoport erőszakos halált halt, számtalan sérülést találtak a lábakon, a kezeken és a koponyákon. Együtt ölhették meg őket és lökték a silóba, legalább is erre utal az a mód, hogy a holttesteket egymásra “halmozva” találták meg.

“Nagyon brutálisan végezték ki őket, erőszakos csapásokkal, szinte bizonyosan kőbaltával” – közölte Philippe Lefranc, az Infrap szakembere. A régészek öt felnőtt és egy kamasz holttestét találták meg és négy különböző személy karcsontját. Valamennyien férfiak voltak. A karok valószínűleg hadi trófeák voltak, hasonlóan azokhoz, amelyeket a régészek egy közeli temetkezési helyen találtak 2012-ben – tette hozzá Lefranc.

Megcsonkításuk egy “tomboló, rituális harcosok” társadalmára utal. A silók egy védelmi falon belül helyezkedtek el, ami arra utal, hogy egy zavaros, minden biztonságot nélkülöző korban halhattak meg – magyarázta a régész. A szakemberek azt feltételezik, hogy egy helyi törzs csaphatott össze a mai Párizs területéről érkezett csoporttal i.e 4400-4200 évvel. Azt remélik, hogy a csontok genetikai vizsgálatával több információhoz jutnak a gyilkosságokról.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »