600 kiló római érmére bukkantak csatornamunkálatok közben

600 kiló római érmére bukkantak csatornamunkálatok közben

Spanyol munkások különleges kincsre bukkantak egy Sevilla melletti kisvárosban csatornamunkálatok közben. A rendhagyó leletet április 27-én, szerdán találták meg tizenkilenc amforában egy Sevilla melletti kisvárosban, Tomaresben. 

„Ez egy különleges gyűjtemény, és csak nagyon kevés hasonló esetet ismerünk” – magyarázta Ana Navarro, a leletet befogadó sevillai régészeti múzeum vezetője. Navarro nem bocsátkozott a „zsákmány” értékével kapcsolatos találgatásokba, mindössze annyit mert megkockáztatni, hogy az érmék „bizonyára több millió eurót érnek”. „Nem tudom megmondani, mekkora gazdasági értékkel bírtak, mivel az értékük igazából történelmi, amelyet nem lehet megbecsülni” – mondta a kutató.

A 3-4. század fordulójára datálható bronzérméken Maximianus és Konstantin császárhoz köthető feliratok láthatók. A kutatók úgy vélik, az érmék nem kerültek forgalomba, mivel kopásnyomok gyakorlatilag alig vehetők észre rajtuk. Az érméket feltehetően a katonák és köztisztviselők kifizetésére szánták. „[Az érmék] többségét újonnan verték, és néhányat közülük feltehetően nemcsak bronzban, hanem ezüstben is megmártottak” – magyarázta Navarro.

A hatóságok felfüggesztették a csatornamunkálatokat, mivel a helyszínen régészeti feltárásokat fognak folytatni. A rómaiak i. e. 218-ban foglalták el az Ibériai-félszigetet, és egészen az 5. század elejéig, a vizigót invázióig uralták a területet. 

Magazin


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »