59 lelket mentettek meg

Ötvenkilenc migránst mentettek meg szerda hajnalban az Égei-tenger déli medencéjében fekvő, Görögországhoz tartozó Kosz sziget közelében, a menekültek egy felfújható gumicsónakon hánykolódtak a viharos tengeren – közölte a görög parti őrség szerdán.

A bajba került migránsokat két járőrhajó vette fel a Dodekanészosz szigetcsoporthoz tartozó Kosz közelében.

A hét végén a menekültekkel foglalkozó görög válságstáb Athénban úgy nyilatkozott, hogy az utóbbi napokban megnőtt a Törökországból a görög szigetekre érkező migránsok és menedékkérők száma.

Az égei-tengeri görög szigeteken létesített regisztrációs központokban szombaton 10 462 ember tartózkodott, noha csak 7450 fő elhelyezésére van lehetőség. A zsúfoltságot enyhítendő időközben megkezdték átszállításukat a görög szárazföldre.

Az Európai Unió és Törökország között március 18-án a menekültügyben létrejött megállapodás előtt, februárban naponta átlagosan csaknem 2000-en érkeztek Törökországból Görögországba. A megállapodás megkötése után ez a szám jelentősen mérséklődött: az érkezők száma hivatalos adatok szerint napi átlagban áprilisban 121, májusban 55, júniusban 51, júliusban 59 volt. Ezután augusztus 13-áig ismét emelkedett: naponta átlagosan mintegy 100-an érkeztek illegálisan Törökországból az égei-tengeri görög szigetekre.

Brüsszel és Ankara között az utóbbi időben elmérgesedett a viszony: a július 15-én lezajlott sikertelen puccskísérletet követően a török vezetés tisztogatási hullámba kezdett, és a halálbüntetés bevezetését is kilátásba helyezte. Az Európai Unió bírálta a lépéseket, és felmerült a török EU-csatlakozási tárgyalások teljes leállítása. Ezt követően Törökország az uniós–török alku felmondását helyezte kilátásba.

Jannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter múlt pénteken úgy nyilatkozott, hogy az illegális bevándorlás enyhe növekedésének ellenére Törökország betartja az EU-val kötött megállapodást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »