'56-ra emlékeztek Udvardon és Párkányban

'56-ra emlékeztek Udvardon és Párkányban

„A mai kornak is megvan a maga kihívása. Akkor maradunk hűek a dicső forradalmak emlékéhez, ha újból megtaláljuk, mindannyian, az összefogás, az önzetlen áldozat és a hatékony cselekvés módját. Fedezzük fel újból önmagunkban, és jutassuk érvényre a forradalom értékeit! Legyünk a szabadság harcosai hétköznapjainkban is” – mondta el ünnepi beszédében Dudok Dávid az udvardi alapiskola történelemtanára.

Udvardon igazán színvonalas műsorral emlékeztek az 1956-os hősökre a Majthényi Adolf Alapiskola kilencedikesei, akik korhű ruhákban játszották el az akkori eseményeket – amikor a szabadság megjelent Budapest utcáin, terein, beült a családi asztalokhoz – mindezt dalokkal, zenés betétekkel fűszerezve. A népes közönség hosszantartó tapssal köszönte meg az előadást.

Hírdetés

Párkányban a főtéri kopjafánál emlékeztek A Csemadok szervezésében.

Bréda Tivadar a Memoriae Patrum Honismereti Társulás elnöke beszédében kitért arra, hogy az 56-os forradalomnak a Felvidéken is voltak szimbolikus reakciói, szolidaritást kifejező megnyilvánulásai. Ilyen volt például a pozsonyi, a párkányi, losonci, vagy a rozsnyói. A magyar iskolák diákjai gyászszalagot vagy kokárdát tűztek a gallérjukra, sok helyen egyperces csenddel tisztelegtek az elesett magyar diákok előtt. Annak ellenére, hogy az eseményeknek voltak következményei a bátor emberek ott és akkor bebizonyították, hogy nincs olyan elnyomó hatalom, amelyen ne lehetne, egymást segítve törést vagy repedést okozni. És ami a legfontosabb volt akkor is és most is, ha sorsunk jobbítása érdekében akarunk cselekedni, mindig azt kell nézni, hogy mi az, ami összeköt bennünket és nem azt, ami elválaszt” – emelte ki a szónok.

A megemlékezésen a Szivárvány énekkar énekelt, a résztvevők mécseseket helyeztek a kopjafához.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »