’56-ban a lengyelek és a magyarok bebizonyították, hogy a szabadság nemzetei

’56-ban a lengyelek és a magyarok bebizonyították, hogy a szabadság nemzetei

1956-ban a lengyelek és a magyarok ismét bebizonyították, hogy a szabadság nemzetei – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök kedd este Poznanban, az 1956-os poznani munkásfelkelés 60. évfordulója alkalmából rendezett központi megemlékezésen.

Áder János köztársasági elnök az 1956-os lengyelországi és magyarországi forradalmi eseményekrõl szóló kiállítás megnyitóján Poznanban 2016. június 28-án. Az államfõ az 1956-os poznani munkásfelkelés 60. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekre érkezett a nyugat-lengyelországi Poznanba.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Áder János a lengyel köztársasági elnök, Andrzej Duda meghívására vesz részt a poznani központi évfordulós megemlékezéseken. Összefoglalva a poznani felkelés történéseit, a magyar köztársasági elnök úgy értékelte: Lengyelországban akkor kimondták az igazságot, lelepleződött a kommunista diktatúra embertelen természete. “A poznani munkások nemcsak a jussukért indultak harcba, hanem egész ellopott életüket akarták visszakapni, kenyeret követeltek és szabadságot” – fejtette ki Áder János. “Az utcára vonulók nem születtek hősnek, nem kértek lehetetlen dolgokat, csak azt, ami nélkül nem lehet emberhez méltó életet élni” – folytatta, hozzátéve: a szocializmusban ez azonban több volt, mint amit a vezetés tolerálni tudott.

Az 1956-os események során megnyilvánuló lengyel-magyar szolidaritásról beszélve Áder János elmondta: október 23-án lengyel zászlók is lógtak budapesti utcákon. A lengyelek és a magyarok mindig is “a szabadság éltető levegőjére vágytak”, 1956-ban pedig a két nemzet “szabadságvágya úgy csengett össze, mint a verssorok végén a rímek” – mondta Áder János. Rámutatott: az 1956-os magyar forradalomnak nyújtott lengyel humanitárius segítség “több volt, mint amit Budapest kapott az összes többi országtól együttvéve”. “1956-ban mi – lengyelek és magyarok – ismét bebizonyítottuk, hogy a szabadság nemzetei vagyunk, ez a mi politikai örökségünk, vigyázzunk rá” – hangsúlyozta a magyar államfő.

Áder Jánost a lengyel államfő kedd délután a poznani Adam Mickiewicz egyetemen fogadta, kétoldalú egyeztetés után a két elnök ellátogatott a Poznani Felkelés Múzeumába, megkoszorúzták a katyni és szibériai elhurcoltak emlékművét. A központi megemlékezés előtt részt vettek a felkelés résztvevőiért felajánlott, Stanislaw Gadecki poznani érsek és Wojciech Polak lengyel prímás által bemutatott ünnepi szentmisén. A est Jan Komasa neves lengyel filmrendező multimediális előadásával zárul.

A lengyel vezető politikusok közül az esti megemlékezésen Andrzej Duda mellett a közönség soraiban Piotr Glinski kormányfőhelyettes, valamint Pawel Szalamacha pénzügyminiszter ült, jelen volt és beszédet mondott Lech Walesa volt elnök. A lengyel politikusok érkezését és beszédét a nagy számban összegyűlt közönség egy része tapssal, másik pedig fütyüléssel fogadta.

Az ünnepség helyszínén számos jobboldali tüntető is összegyűlt, akik a “Nem akarjuk a német Európai Uniót”, a “Vége a negyedik birodalomnak” feliratú transzparenseket vitték, hazafias és kommunistaellenes jelszavakat skandáltak.

A poznani felkelés a lengyel munkások 1945 utáni első nagy, a kommunista rendszerrel szemben fellépő tiltakozó megmozdulása volt, Lengyelországban június 28-a 2006 óta nemzeti emléknap. Februárban a magyar Országgyűlés, valamint a lengyel szejm és szenátus a poznani kommunistaellenes felkelés és az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulójának emléket állítva, a magyar-lengyel szolidaritás évének nyilvánította 2016-ot.

 

MTI

The post ’56-ban a lengyelek és a magyarok bebizonyították, hogy a szabadság nemzetei appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »