54 évvel a Kennedy-gyilkosság után: Trump nem akadályozza meg több ezer titkosított kormányzati irat nyilvánossá válását

Donald Trump amerikai elnök közölte szombaton: nem készül megakadályozni, hogy feloldják a titkosítás alól a John Fitzgerald Kennedy elnök meggyilkolásával kapcsolatos kormányzati iratokat.

Rövid Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy bár további információk még befolyásolhatják, elnöki jogkörével élve engedélyezni fogja a hosszú ideje visszatartott és titkosnak minősített JFK-dossziék közzétételét.

Az AP hírügynökség szerint a Kennedy-gyilkossággal kapcsolatos, máig titkos adatokat legkorábban jövő csütörtökön teheti közzé az országos levéltár.

Az amerikai kongresszus 1992-ben adott felhatalmazást arra, hogy 25 éven belül közzétegyék a titkosított iratokat. Trump mint hivatalban lévő elnök azonban visszatarthatná a közzétételt, ha úgy ítéli meg, hogy az adatok amerikai hírszerzési vagy katonai műveleteket veszélyeztetnének, esetleg ártanának az amerikai bűnüldözésnek vagy az Egyesült Államok külkapcsolatainak.

Hírdetés

A közzétételre váró dokumentumok között több mint háromezer olyan van, amely még soha nem került a nyilvánosság elé, és több mint 30 ezer olyan, amelyet eddig csak kivonatosan ismerhetett meg a közvélemény. Mindazonáltal az amerikai országos levéltár idén júliusban már közzétett online formában több mint 440, korábban minden nyilvánosság elől elzárt iratot és több ezer, korábban csak megszerkesztve közzétett dokumentumot. Rendkívüli tartalom a most nyilvánosságra hozandó adagtól sem várható (ha lenne, benne, nem tennék közzé őket), az amerikai történészek is óva intenek a nagy elvárásoktól.

John F. Kennedy 1961 és 1963 között volt az Egyesült Államok 35. elnöke. Az elnöki pár 1963. november 22-én dallasi látogatásán a belvároson hajtott át, amikor lövések dördültek, és halálosan megsebesítették a nyitott autóban ülő Kennedyt. Hivatalosan a Parkland Memorial kórházba szállítását követően mondták ki a halálát, amely egész Amerikát sokkolta.

A merénylet elkövetőjeként a közeli tankönyvraktár épületében dolgozó Lee Harvey Oswaldot gyanúsították meg, őt azonban nem sokkal letartóztatása után, mielőtt börtönbe szállíthatták volna közvetlen közelről agyonlőtte egy Jack Ruby nevű nightclub-tulajdonos.

A rejtély, hogy Oswald volt-e a gyilkos, és ha igen magányos elkövető volt-e vagy egy szélesebb összeesküvés része, a mai napig nem oldódott meg. A történtekről összeesküvés-elméletek százai születtek és születnek még ma is.

(CNN – MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »