500 kontinensfoglaló halhatott meg egy hajókatasztrófában Líbia partjainál

Földközi-tengerből kimentett menekültek beszámolói alapján csaknem ötszáz halálos áldozatot szedő hajókatasztrófa történhetett Líbia partjainál – mondta szerdán Carlotta Sami, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának egyik szóvivője.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

A 41 túlélő, akik Szomáliából, Etiópiából és Szudánból származnak, a görög Kalata szigeten beszéltek a szerencsétlenségről. A 37 férfit, 3 nőt és egy családjával utazó, hároméves kisgyermeket múlt szombaton mentették ki a Földközi-tengerből és vasárnap érkeztek meg Kalamata kikötőjébe.

A túlélők szerint a kelet-líbiai Tobruk kikötővárosától nem messze, egy hajózásra gyakorlatilag alkalmatlan vízi jármű indult útnak Európa felé 100-200 emberrel a fedélzetén. A tengeren az utasok át akartak szállni egy nagyobb hajóra, azonban az erős hullámzás és a további terhelés miatt a nagyobbik hajó felborult. Valószínűleg ekkor történt a mintegy 500 halálos áldozatot követelő katasztrófa.

Amikor a hajó felborult, néhányan még a kisebb hajó fedélzetén tartózkodtak, másoknak pedig sikerült visszaúszniuk a kisebb hajóhoz.

Sergio Mattarella olasz elnök hétfőn azt mondta, több száz migráns fulladhatott a Földközi-tengerbe Egyiptom partjainál. Több hírügynökség beszámolója szerint egyelőre nem világos, hogy pontosan hol történhetett a katasztrófa és az sem, hogy egy vagy több hajót érintett.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »