5 éve halt meg Oszama bin Laden. Mi változott?

5 éve halt meg Oszama bin Laden. Mi változott?

5 éve ezen a napon, május 2-án jelentette be Barack Obama amerikai elnök, hogy Oszama bin Laden, az al-Kaida terroristaszervezet vezetője halott.

 

Az amerikai hadsereg különleges alakulatának tagjai körülbelül 100 kilométerre Islamabad-tól a pakisztáni Abbottabad nevű városban egy házban találták meg a világ legkeresettebb emberét, ahol bújkált.

 

Obama akkor azt mondta, a holttestet az óceánba „temették“, mivel nehéz lett volna olyan országot találni, amely  a terrorista földi maradványait hajlandó lett volna saját földjén eltemetni. A hivatalos amerikai közlés szerint miután a kommandósok végeztek Oszama bin Ladennel, holttestét visszavitték egy amerikai repülőgép-hordozóra, ahonnan vízbe temették valahol az Arab-tenger északi részén.

 

Oszama bin Laden rejtekhelye a pakisztáni Abbottabad városában. Kép: businessinsider.com

 

Nem akartak zarándokhelyet

 

Egyes sajtóértesülések szerint az USA ezzel a lépéssel akarta elkerülni, hogy bin Laden temetkezési helye zarándokhellyé, emlékhellyé válhasson.

 

Halála előtt bin Laden vezette a világ 10 legkeresettebb terroristájának listáját. Az FBI 50 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

 

Oszama bin Laden 1957. március 10-én született egy szaúd-arábiai vállalkozó 17. gyermekeként. Apja 10. feleségének egyetlen fia volt, de volt 50-52 féltestvére. Apja 1930 körül települt át Dél-Jemenből Szaud-Arábiába.

 

A terrorista, aki a 2001. szeptember 11-i, 3000 halálos áldozattal járó amerikai merényletek értelmi szerzője volt. Forrás: dailymail.co.uk

 

Ami azóta történt…

 

Két évvel ezelőtt az al-Kaida egyik vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi kikiáltotta a kalifátust, mely az arab világ (Marokkótól Indonézia keleti partjáig húzódó) országait egyesítené – de ez sohasem valósult meg.

 

Forrás: moly.hu

 

Baghdadi kijelentése új fejezetet nyitott az iszlámisták és a nemzetközi terrorizmus történetében. Elkezdődött az Iszlám Állam terjeszkedése, a muzulmán világból érkező migránsok tömegei indultak meg Európa irányába, majd jött Párizs, később Brüsszel.

 

Változó “határok”

 

Az Iszlám Állam uralta területek kiterjedése változó, ha a szír kormányerők vissza is foglalnak egy-egy várost, Líbiában a kormány gyengesége miatt új terleteket szereznek.

 

Az Iszlám Állam megjelenésével az al-Kaida elvesztette jelentőségét a Közel-Keleten. Amerikában azonban még mindig nagyobb fenyegetésnek tartják, mint a Bagdhdadi féle kalifátust.

 

Az Iszlám Állam líbiai követői 2012. szeptemberében. Ördögi kör a Közel-Keleten. Forrás: Washingtontimes.com

 

Az Oszama bin Ladent megölő amerikai SEAL Team Six elitegység szitává lőtte az al-Kaida egykori vezetőjét, ezért nem fog a Fehér Ház képet közölni a holttestéről – írta a Business Insider (BI) amerikai hírportál hétfőn, bin Laden megölésének ötödik évfordulóján.

 

A hírportál két meg nem nevezett bizalmas forrásra hivatkozva közölte, a SEAL elitegység tagjai a rajtaütés után egymást váltva ürítették a táraikat bin Laden testébe. Miután a kommandósok végeztek, legalább száz lövedék volt bin Ladenben – írta a Business Insider.

 

A hírportál megjegyzi, a modern hadviselés szabályai megengedik a katonáknak, hogy pár lövedéket az ellenség testébe lőjenek azután is, hogy ő már a földre került. Ezt azért tehetik meg, hogy biztosra menjenek abban, végeztek az ellenséggel, ő már halott, s nem jelent többé fenyegetést. Persze csak akkor tehetik ezt, ha az illető nem jelezte megadási szándékát.

 

A SEAL kommandósok azonban túlzásba estek, semmi nem indokolta azt, hogy “svájci sajtot” csináljanak bin Laden testéből – fogalmaz a lap.

 

A Business Insider rámutat: nem azért nem mutatnak be képet az al-Kaida egykori vezetőjéről, mert azon egy lőtt sebekkel borított test lenne látható, hanem mert ez a fajta túlzó viselkedés elterjedt a SEAL-ben. A hírportál szerint ez a magatartás egyebek közt a számtalan harci bevetés, a poszttraumatikus stressz szindróma, a szétesett család, illetve maga a háború miatt alakul ki.

 

A BI szerint ha a Fehér Ház bemutatná a képet arról, hogy mi maradt bin Ladenből, nemzetközi botrányt váltana ki, aminek következtében olyan elit műveletek után indulna vizsgálat, amikről sokan nem szeretnék, hogy napvilágra kerüljenek.

 

 

Aktuality.sk, Körkép.sk/MTI

 

Nyitókép: huffpost.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »