45 perc fagyoskodás: mi lesz a győri utasokkal?

Milyen évkezdet vár vajon a győri buszokat igénybe vevő közlekedőkre a hideg napokon? – ezt a kérdést boncolgatja a Kisalföld.hu cikke. 2016 első napjaiban kaotikusan indult ugyanis a győri helyi buszközlekedés. Két nap alatt 41 busz fagyott le induláskor és menetközben, az utasoknak átlagosan 45 percet kellett fagyoskodva várakozniuk a megállókban. Most ugyanazt a buszparkot veti be az év leghűvösebb időszakában az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (ÉNYKK), mint egy éve. Jelenleg 101 busz van állományban, a járművek átlag életkora megközelíti a 18 évet. Új buszoknak hat éve örülhettek a győriek, de akkor is csupán 3 busszal bővült a buszpar.

Az ENYKK kommuniukációs csoportvezetője a a lapnak elmondta, a tavalyi fennakadásokból a társaság levonta a tanulságot, és fokozott gondot helyeznek a járművek biztonságára. Az ENYKK vezetői többször hangsúlyozták, hogy a jármű-korszerűsítést saját erőből nem tudják megoldani. A lap beszámolója szerint a győri Városháza szerint ugyanakkor az ÉNYKK-val kötött közszolgáltatási szerződés alapján az új buszok beszerzése nem az önkormányzat feladata. Az új buszok vásárlását tovább nehezíti, hogy a győri önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés 2017-ben lejár.

Az önkormányzat az idei költségvetésben 700 millió forintot szánt járatfinanszírozásra, plusz 200 milliót különítettek el fejlesztésre, ebből az összegből új buszokat bérelne a város. A buszbérlésen túl uniós buszbeszerzési projekten is dolgoznak Győr vezetői. Amíg ennek a pályázatnak nem hirdetik meg az eredményét, addig a buszbérléssel kapcsolatosan nem hoznak döntést – mondta a Kisalföld.hunak Lipovits Szilárd jegyző.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »