4,5 ezer éves lopott sumér szobrokat hagytak a "menekültek" egy szlovéniai táborban

4,5 ezer éves lopott sumér szobrokat hagytak a "menekültek" egy szlovéniai táborban

A migránsok által hátrahagyott, 4 és fél ezer éves sumér szobrokat találtak a szlovén hatóságok a Macelj-Gruskovje horvát-szlovén határátkelőhöz közeli befogadóállomáson – közölte a szlovén sajtó csütörtökön.

A három jelentős történelmi és művészeti értékkel bíró szoborra még tavaly novemberben bukkant a rendőrség, de addig nem hozták nyilvánosságra, míg a ljubljanai nemzeti múzeum az alkotások eredetiségét hivatalosan meg nem erősítette.

Az úgynevezett fogadalmi szobrokat – Mezopotámiában szokás volt, hogy a királyok és vezető tisztviselők saját szobraikat helyezték el fogadalmi ajándék gyanánt a szentélyekben – a rendőrség szerint illegálisan áshatták ki Szíria vagy Irak területén, a feketepiacon pedig több ezer eurót érhetnek. A hatóságok úgy vélik: az, hogy a szobrokon nincs pecsét vagy aláírás, arra enged következtetni, hogy lopott műkincsről van szó.

Az UNESCO, az ENSZ műemlékvédelemmel is foglalkozó nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete még tavaly szeptemberben arra figyelmeztetett, hogy Szíriában és Irakban óriási mennyiségben rabolják ki a régészeti lelőhelyeket, és az Iszlám Állam az ellopott műkincsek eladásából jut pénzhez. (Így könnyen lehet, hogy az ő katonáik hagyták el a szobrokat – a szerk.)

A szlovén rendőrség nem tette közzé a szobrok fotóit, mert illegális műkincs-kereskedelem miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indított, és a nyomozásról az Interpolt is értesítette. A szobrokat egyelőre a ljubljanai néprajzi múzeumban helyezték el.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »