420 milliárdot bukhatunk, mert Mészáros túl nagyot kaszálna?

Egy szennyvízberuházási gigatendert állítana le az Európai Bizottság (EB), amelyben a legnagyobb építési cégeket, köztük Mészáros Lőrinc vállalkozását tömnék ki. Az unió szerint a verseny gyakorlatilag elmaradt.

Csak néhány hete jelent meg a felhívás összesen 420 milliárd forintnyi szennyvízberuházásra, az Európai Bizottság máris a közbeszerzési eljárás leállítását kérte – írja a Világgazdaság. A lap információi szerint a Csalás Elleni Európai Hivatalhoz (OLAF) is érkezett már bejelentés a megatenderrel kapcsolatban, melyben olyan cégek arathatnának, mint a Mészáros és Mészáros Kft.

Nem a korrupció lehetősége szúrja a szemüket

A lap felhívja a kiírás sajátosságaira a figyelmet, miszerint a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. az ország hat régiójára, 70-70 milliárd forintos darabokban írta ki a tendert úgy, hogy a helyi sajátosságokat teljes mértékben figyelmen kívül hagyja.

„Brüsszel azonban nem az esetleges korrupciógyanú miatt akasztaná meg a tendert, hanem mert a lebonyolításhoz választott központosított keretmegállapodásos módszert komplex infrastruktúrafejlesztésre alkalmatlannak, költségesnek, ráadásul versenyellenesnek találja. A kiíró ugyanis a 70 milliárdos tömbökhöz illő, méretes referenciákat kér – például az utóbbi három évben 15 milliárd forint árbevételt a közbeszerzés tárgyából –, ezzel pedig a bizottság szerint kizár egy sor vállalkozást a versenyből” – írja a lap.

A kicsiknek esélyük sincs

Hozzáteszik, hogy amennyiben darabokban írnák ki a pályázatokat, melyek költségei jellemzően 800 millió és 3 milliárd forint között szóródnának, a kkv-k is eséllyel indulhatnának. Ennek elmaradását találja a legaggályosabbnak a bizottság, mivel a gyenge versenyben nem várható ádáz árharc sem, vagyis a felállás nem szolgálja az unió pénzügyi érdekeit – írja a lap.

Mészáros az építő földműves

Hazánk legtehetségesebb gázszerelőjének cégei egyre többet építhetik a hazát, Alcsúton luxusingatlanokat és vasutat is húzhat, igaz 20 milliárdért drágábban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »