400 tonnás kokain fogás Dél-Kínában

Több mint 400 tonna kokaint foglaltak le a rendőrök Kínában, ez az eddigi egyik legnagyobb drogfogás az országban. A kézre kerített kilenc kábítószercsempészre, köztük öt hongkongira halál várhat.

 

A kínai rendőrök a Hongkonggal szomszédos kínai szárazföldi településeken csaptak le a csempészek és értékesítők hálózatának tagjaira, az árura, a 400,5 kilogramm kokainra két búvóhelyül szolgáló sencseni lakásban bukkantak. Értékét 21,2 milliárd forintra becsülték.

 

A jól szervezett, szállításra, tárolásra és elosztásra szerveződött hálózat egy hongkongi drogbáró irányításával működött. Egyik tagjukat Ho Si Minh-városban fogták el a vietnami hatóságok közreműködésével. Az elfogottak között sajtóértesülések szerint a hongkongi alvilág “komoly múlttal” rendelkező tagjai is megtalálhatók.

 

Az új Kína történelmének eddigi legnagyobb kokainfogása is Dél-Kínában történt még 2008-ban. A közbiztonsági szervek akkor 530 kilogrammot foglaltak le a kábítószerből. Hongkongban 2012 júliusában jegyezték fel a rekordot: 649 kilogramm kokaint találtak egy Dél-Amerikában feladott konténerben.

 

Kínában rendkívül súlyos büntetés jár a kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekmények elkövetőinek, nem ritka a halálbüntetés kiszabása sem. A törvények szerint például 50 gramm vagy annál nagyobb mennyiségű kokain csempészése, szállítása, értékesítése és gyártása 15 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel, de akár halállal is büntethető.

 

MTI

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »