400 millióval több adót fizetünk be az államkasszába, a kormány mégis adót emelne

Az új adótöbbletről készülő felmérés szerint a kormánynak nincs szüksége arra, hogy adókat növeljen. Sőt,  a nem várt bevételeknek köszönhetően csökkenthetné azokat, vagy az államháztartási hiányt.

 

Az emberek és vállalatok az állami költségvetésbe idén az adókon és járulékokon keresztül további 400 millió euróval (A GDP 0,5 százaléka) magasabb összeget fizetnek be, derül ki a pénzügyminisztérium analitikusainak előrejelzéséből.

 

Ez például elegendő lenne 15 kilométernyi pozsonyi körgyűrű megépítésére, de nagyjából elegendő lenne a tanárok bérezési követeléseinek teljesítésére. A magasabb bevétel három dolognak köszönhető:

javult a cégek nyereségessége, ezért többet fizetnek az államnaknőtt a foglalkoztatottság, ezért több járulékot fizetnekjavult az ÁFA-befizetések értéke

 

A nem várt adóbevételek prognózisa. forrás: dennikn.sk

 

Akkor miért csökken ilyen lassan az államháztartási hiány?

 

A kormány szakértői már nyáron jobb adóbevételeket jósoltak. Ha mindent összeadunk, akkor a költségvetésbe 1,1 milliárddal több érkezik, mint amilyet elfogadtak az idei évre.

 

Érdekes lesz figyelni, hogy ebből az összegből mennyit fordítanak majd az állami gazdálkodás javítására és mennyit költenek csak úgy el. Az utóbbi év alapján a második verzió lesz reálisabb. A közigazgatásnak például 2015-ben 906 millió eurós többlete volt adókból és járulékokból. Eredmény? A közigazgatás az előző évben magasabb hiánnyal számolt, mint az eltervezte (3 százalék a tervezett 2,49 helyett).

 

 

A 2016-os állami bevételekre vonatkozó becsléseket az analitikusok 2013 novemberétől készítették. Az akkori számokkal ellentétben az előrejelzés 2,73 milliárd euróval fokozatosan javult.

 

“Ha a kormány az egész nem tervezett adóbevételt az államháztartási hiány csökkentésére használná, már ebben az évben költségvetési felesleggel számolhatnánk.”

 

– mondta nemrég Radovan Ďurana az INESS-től. A közigazgatás tervezett hiánya azonban nem sokat csökkent, 1,99 milliárdról 1,7-re.

 

Minek akkor adóemelés?

 

“A pénzügyminisztérium egy mailt küldött nekem, amiben azt mondja, hogy a jövő év folyamán az adókból 558 millió eurós többletbevétele lesz, mint ami várható volt. Azt vártam, hogy a második mondat az lesz: ezért visszahívunk minden adóemelési tervezetet és az egészségügybe és iskolaügybe invesztálunk. Ehhez azonban más pénzügyminiszter kellene.. akinek van víziója”

 

-írta az új adóbevételekről szóló előrejelzésről Miroslav Beblavý.

 

Az idén bejelentett adóváltozások a 2017-es költségvetést 114 millió euróval, a 2018-as 239 millió euróval segíthetik. A nem várt adótöbblet azonban jóval nagyobb, ami azt jelenti, hogy ha a kormány egyáltalán nem változtatna az adókon, akkor is több bevétele keletkezni, mint azt eredetileg tervezte a következő évekre.

 

Jelenleg a speciális céges járulékokat emelik a szabályozott ágazatokban, beleértve a bankokat és biztosítókat is. Elképzelhető egy új, 8 százalékos járulék is, amelyet a biztosítóknak kellene fizetniük a nem életbiztosításokból származó bevétel után. A kormány növeli továbbá az egyéni vállalkozók átalány-kiadásait.

 

forrás: dennikn.sk
kép: aktuality.sk

 

 

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »