300 százezer baromfit kell levágni a madárinfluenza miatt Japánban

Több mint 300 ezer csirke és kacsa levágását kezdték el kedden Japán középső részének Niigata prefektúrabeli telepen. Előző nap közel negyven elhullott állatot találtak, a laboratóriumi vizsgálatra elküldött öt tetem mindegyikében kimutatták az egyik legveszélyesebb kórokozótörzset.

Madárinfluenza-esetre bukkantak Japán észak-keleti Aomori prefektúrájában is: egy baromfitelep kilenc elhullott kacsájában azonosították a járványos betegséget.

A két prefektúra kormányzósága ezért megtiltotta a két farm tíz kilométeres körzetében megtermelt tojás és baromfi elszállítását. Az érintett két térségben helyi híradások szerint összesen mintegy 900 ezer háziszárnyast tartanak.

Japánban utoljára 2015 januárjában ütötte fel a fejét a madárinfluenza.

Abe Sindzó miniszterelnök kedden arra utasította az illetékes minisztériumokat és hatóságokat, hogy hangolják össze a járvány megfékezésére irányuló lépéseiket. A környezetvédelmi tárca nemrég emelte a legmagasabb, hármas szintre a készültséget. Ugyanis Japán több prefektúrájában is a rendkívül fertőző H5N6-os vírustól megbetegedett vadmadarakra bukkantak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »