280 körzetben nincs legalább egy éve háziorvos

280 körzetben nincs legalább egy éve háziorvos

Eddig nem hozott átütő eredményt a tartósan háziorvos nélkül maradt körzetek betöltését célzó pályázat, csupán 13 orvos nyerte el a több millió forintos támogatást, miközben néhány hét múlva lejár a határidő – értesült a Magyar Nemzet. Az országban jelenleg 280 körzetben nincs legalább egy éve háziorvos.

Február óta mindössze 13 háziorvos nyerte el a tartósan betöltetlen praxisok feltöltését célzó letelepedési támogatást, és már csupán október 15-ig pályázhatnak az orvosok – tudta meg lapunk. A legfrissebb adatok szerint hárman kapnak 10 millió forintot, ami a legalább 60 hónapja üres praxis esetén igényelhető legnagyobb összeg. Egy orvos 8, míg öten 7 millió forintra pályáztak sikeresen, ezek 24, illetve 36 hónapja üres körzetnél igényelhető összegek. Négyen 6 millió forinttal kezdhetik meg munkájukat új, legalább 12 hónapja betöltetlen praxisukban. Szeptember végéig összesen 97 millió forintot nyertek ezen a pályázaton a háziorvosok. Az 500 millió forintos keretnek így februártól mostanáig kevesebb mint az ötöde fogyott el, miközben néhány hét múlva lejár a pályázati határidő.

Jóval többen, összesen 43 orvos pályázott sikeresen a praxisjog-vásárlási támogatásra, melynek összege maximálisan 4 millió forint lehet. Nem mindenki igényelte ezt az összeget. A jelenlegi adatok szerint 37 orvos kapja a legmagasabb összeget, míg hat orvos 1,1-3,6 millió forint közötti támogatással vásárolhat magának praxist. Így a 250 millió forintos keret nyolc hónap alatt 161,1 millió forinttal csökkent.

– Orvoselvándorlás: kik maradnak és miért?
– Orvosok szakvizsga nélkül a körzetekben

Az országban jelenleg 280 körzetben nincs legalább egy éve háziorvos, a tartósan betöltetlen körzetek száma ráadásul januárhoz képest is durván emelkedett, akkor ugyanis 238 ilyen körzetet listázott az Országos Alapellátási Intézet.

Az adatok szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legrosszabb a helyzet, ott negyvenkét praxis betöltetlen. A fővárosban jelenleg kilenc tartósan betöltetlen körzetet tartanak számon.

A letelepedési és praxisjog-vásárlási keretösszeget egyébként sem tavaly, sem tavalyelőtt nem sikerült teljes egészében felhasználni. 2015-ben 81 sikeres pályázat érkezett az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz, ám végül csupán 64 orvos kötötte meg a szükséges szerződést. Ebből 25 szerződés szólt a tartósan betöltetlen praxisok feltöltését célzó letelepedési támogatásról. A 750 milliós keretösszeg 62 százalékát tudták felhasználni, 471,6 millió forintot. 2014-ben az 500 milliós pályázati forrásból 41 háziorvosi praxist töltöttek be, a nyertes orvosok összesen 273 millió forint támogatást kaptak az államtól, így a rendelkezésre álló keret több mint 40 százaléka megmaradt.

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke lapunknak korábban arról beszélt: hazánkban folyamatosan öregszik az orvostársadalom, sok háziorvos már most is úgy dolgozik, hogy betöltötte a nyugdíjkorhatárt. Probléma, hogy sok helyen hatvanas évekbeli körülmények várják a fiatalokat. A szakember szerint egy-két éven belül százas nagyságrendekkel lehet több üres praxis, és az eddigi jelzések alapján öt éven belül megfeleződik a körzeti háziorvosok száma.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »