250-300 ezer menedékkérőre számítanak a németek

A német hatóságok az év végéig 250-300 ezer menedékkérő érkezésére számítanak – idézte a német sajtó vasárnap Frank-Jürgen Weisét, a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vezetőjét.

A Bild am Sonntag című lapnak a tisztségviselő elmondta: az általa vezetett hivatal nem képes megbízható előrejelzésekkel szolgálni az újabb menedékkérők várható számáról, ez ugyanis a német belügyminisztérium feladata. A BAMF mindenesetre úgy számol, hogy az év végig további 250-300 ezer menedékkérő érkezik az országba, a hivatal erre az adatra alapozva méri fel saját lehetőségeit. Ha a menedékkérők az említettnél nagyobb létszámban jönnének, az rendkívül nagy nyomás alá helyezné a hatóságokat – mondta Weise.

A hivatalvezető hozzátette: a jelenleg még elbírálásra váró 530 ezer kérelmet nem sikerül az év végéig feldolgozni.

Frank-Jürgen Weise július első felében adott egyik nyilatkozatában elmondta, hogy a szervezeti fejlesztések révén felgyorsult a menedékjogi kérelmek elbírálása. Az újonnan érkező kérelmezők körében az ügyek átfutási ideje átlagosan három hónap, az egyszerűbb esetekben egy hét. Azonban valamennyi kérelmet együttvéve még mindig igen hosszú, több mint hat hónap az átfutási idő, ami a feltorlódott ügyhátraléknak tulajdonítható.

A BAMF az idei első fél évben mintegy 283 ezer kérelmet bírált el, annyit, mint tavaly egész évben – mondta akkor Frank-Jürgen Weise.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »