25 milliárdos kárt okozott a hamis arannyal trükköző Lombard-cég

25 milliárdos kárt okozott a hamis arannyal trükköző Lombard-cég

Hatalmas összegű csalásra derült fény a Lombard-ügyben, a cégcsoportot irányító B. Péter a gyanú szerint 8 bankot, több magánszemélyt és gazdasági társaságot is megkárosított, amikor összesen 25 milliárd forint összegben vett fel aranyfedezetű hitelt az érintettektől.

 A gyanúsított az irányítása alatt álló és a cégcsoportjához tartozó Lombard Kézizálog Zrt. nevében vette fel a hiteleket. Azért, hogy a cég működése szabályszerűnek tűnjön, a gyanúsított a könyvelési adatokat is meghamisította, így az ellenőrzésre hivatott szervek számára a cég valós működése nem volt átlátható, állítja a rendőrség.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a napokban lezárta a nyomozást, és a keletkezett iratokat a gyanúsítottal szemben 24 rendbeli csalás, 1 rendbeli sikkasztás és 1 rendbeli számvitel rendjének megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslattal küldte meg a Fővárosi Főügyészségnek,

Hírdetés

 A portfolio.hu cikke szerint a Lombard-botrány már 2014 nyarán érlelődött, részletei pedig egy évvel később kezdtek napvilágra kerülni. A csalássorozat első lépését az Alba Takaréknál derítették fel, amikor a létrejövő új takarékszövetkezeti integráció sorban világította át egy nagy nemzetközi könyvvizsgáló segítségével a takarékokat. Akkor az Albánál azt találták, hogy az óvadéki arany sárgarézből van, állítólag a 100 kiló „arany“ csak nyomokban tartalmazott nemesfémet.

Az ügyben már az Alba átvilágítása után eljárás indult, a Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosa pedig elébe ment a vizsgálatnak, és 2015 áprilisában pedig csalás miatt tett önfeljelentést. Májusban aztán a Nemzeti Nyomozó Iroda őrizetbe vett egy személyt a történtekkel kapcsolatban – bár a rendőrség ekkor még keresztnevet sem közölt, valószínűsíthető, hogy B. Pétert fogták el.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »