25 éves lett a Star Wars „igazi” hetedik része

25 éves lett a Star Wars „igazi” hetedik része

Sokak szerint jobb sztori volt A Birodalom örökösei, mint a későbbi hivatalos folytatás, Az ébredő Erő.

„Öt év telt el azóta, hogy a Lázadók Szövetsége elpusztította a Halálcsillagot, legyőzte Darth Vadert és a császárt, és a Birodalmi Csillagflotta maradványait a galaxis egy távoli szegletébe űzte. Leia hercegnő és Han Solo Jedi ikreket várnak. Luke Skywalker pedig első lett az új Jedi lovagok sorában” – kezdődött A Birodalom örökösei ajánlószövege.

Timothy Zahn regénye 1991. május elsején jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban, s még abban az évben kiadta itthon a Walhalla Páholy Novák Csanád fordításában. 2005-ben aztán a Szukits is kiadta Magyarországon, így a közel négyszáz oldalas kötetnek kétféle borítója is ismert itthon. Ez Nyugaton is így van egyébként, miután 2011-ben a könyv húszéves „szülinapján” újra kiadták. Képregény is készült A Birodalom örököseiből (lásd képünket).

Timothy Zahn: A Birodalom örökösei első magyar kiadása a Walhalla Páholytól Fotó: moly.hu

Hogy miért fontos A Birodalom örökösei? Mert eredetileg ez volt a hivatalos folytatása a Csillagok háborúja klasszikus trilógiájának, azaz ezt szánták a történet hetedik epizódjának. Ám miután a franchise-t George Lucas eladta a Disney-nek, a filmstúdió elkaszálta a korábbi bővített univerzumot, azaz többé már nem A Birodalom örökösei volt a klasszikus trilógia folytatása.

Párhuzamok a hivatalos folytatással

Érdekesség, hogy a Csillagok háborúja későbbi hivatalos folytatása, Az ébredő Erő több szempontból is hajaz A Birodalom örököseivel kezdődött Thrawn-trilógiára. A háromrészes folytatás középső epizódja ugyanis a Dark Force Rising, azaz Sötét Erők ébredése címet viselte – ám mivel más a szóhasználat az angolban (rising kontra awakens), a bővített univerzumtól és a korábbi kánontól való elhatárolódást jelezhették Az ébredő Erő címével a Disney emberei.

A történet is valamilyen szinten hasonlít a későbbi hivatalos folytatásra, Az ébredő Erőre: itt is megmaradt a szétszaggatott Birodalomnak egy kisebb sejtje, amely a régi dicsőség visszaszerzésén kezdett munkálkodni. A birodalmi flotta főadmirálisa egy kék bőrű humanoid, Thrawn volt a sztori szerint, amelyet sokan jobbnak tartanak, mint Az ébredő Erőt, Thrawnt pedig máig kedvelik a Star Wars rajongói.

Olyannyira, hogy megpróbálták visszarántani egy petíció révén a kánonon kívül rekedt Thrawnt a hivatalos Csillagok háborúja-világba. Azt szerették volna elérni, hogy az Új remény előtt játszódó Star Wars: Lázadók című animációs sorozatban felbukkanjon Thrawn főadmirális, persze nem jártak sikerrel.

Magyar „álcikket” is megihletett

Thrawn főadmirális egyébként a magyar médiában is felbukkant már: a VS.hun a 2014-es Star Wars-napon – azaz május negyedikén – „közölt írást” a kék bőrű birodalmi. „Tudomásunkra jutott, hogy a Földön is sokan tervezik megünnepelni május negyedikét, a lázadók és a jedik gyalázatos bacchanáliáját” – írta a Föld felett cirkáló Chimera kapitánya a bolygó lakóinak, s figyelmeztette őket, hogy aki a Lázadók Szövetségének tetteit ünnepli, áruló.

Hozzátette: „Azt tanácsolom, hogy ha eddig ünnepelte is az árulókat, idén mondjon nemet a humbugvallás dekadens ünnepére. Ehelyett mondjon inkább igent a Birodalomra, mondjon igent a stabilitásra, mondjon igent a békére!”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »