24 órás mentőhajó-szolgálat a Balatonnál

24 órás mentőhajó-szolgálat a Balatonnál

Mától 24 órás szolgálatban van a Balatonon a Rupert sürgősségi mentőhajó. A nagy sebességre képes vízi járművel a vízi mentők sok esetben előbb tudnak egy parti baleset helyszínére érkezni, mint a mentőautók. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkatársai egész nyáron jelen vannak a strandokon és a vízen is.

A hétvégén már sürgősségi feladatok ellátására is be lehetett vetni a Rupert mentőhajót a Balatonon. Ez a jármű 80-90 km/h sebességgel is képes közlekedni. A mentőhajók az északi part több pontján állomásoznak, riasztás esetén a déli oldalra 3-5 perc alatt át tudnak érni.

„Hét mentőhajónk lesz szolgálatban a turisztikai főszezonban, ebből kettő sürgősségi mentőhajó, ami annyit jelent, hogy egészségügyi személyzet is van rajta. Ezek a hajók a nap 24 órájában, akár a saját mentésirányítási központunk, akár az Országos Mentőszolgálat által riaszthatóak, ezek a hajók igazából mentőautók a vízen, és nem csak vízi baleseteknél avatkoznak be, de szükség szerint a partot is gyorsabban elérik, mint akár egy mentőautó” – mondta Lengyel Norbert, a Vízimentők Országos Szakszolgálatának csoportvezetője.

Országosan 80 helyszínen, ebből a Balatonnál 60 strandon vannak jelen a vízi mentők. Folyamatosan várják a 16. évüket betöltött, úszni tudó jelentkezőket, akik idén már a tavalyi összeg kétszeresét, napi nettó 8 ezer forintot kapnak a munkájukért.

„Egy 8 napos tanfolyamot kell elvégezni azoknak, akik hozzánk kerülnek, ebben van elmélet, de leginkább gyakorlati képzésben vesznek részt azok, akik hozzánk eljönnek és itt szeretnének dolgozni, ez egy nagyon kemény tanfolyam. Tehát itt még azok a profi vízilabdázók is, akik úgy jönnek, hogy gyakorlatilag a medencéből kerülnek ide, és napi több kilométer úszás van a karjaikban, lábaikban, azok is a végére azért meg szokták érezni” – mondta Tar Mihály, a Vízimentők Országos Szakszolgálatának szóvivője.

Tavaly négyezer könnyű sérültet láttak el vízi mentők a Balatonnál, 21 embert mentettek ki a vízből, és négy esetben volt szükség újraélesztésre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »