22 évig iskolaigazgató volt, de kritizálni merte az oktatáspolitikát, mennie kell

22 évig iskolaigazgató volt, de kritizálni merte az oktatáspolitikát, mennie kell

A Délmagyar információi szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) érvénytelenítette a makói József Attila Gimnázium igazgatói posztjára kiírt pályázatot. Egyetlen jelölt volt, a 22 éve igazgató Rója István.

Rója István rendkívüli népszerűségnek örvend az iskolában, ennek is köszönhető, hogy már több mint két évtizede vezetheti az intézményt. A ballagási ünnepségen sokáig elkezdeni sem tudta beszédét, akkora tapsvihart kapott. Ötszázan tüntettek azért, hogy ő maradhasson az igazgató.

Nem. Ebben az országban nem így megy ez.

A képviselőtestület elutasította a pályázatát az igazgatónak, mert

„évek óta romlik a tanítási színvonal”

de senki más nem jelentkezett a posztra. Az EMMI érvénytelenítette is a tendert.

A 24.hu szerint politikai okok húzódnak a háttérben, mint mindig. Rója megjelent a kockásinges tüntetéseken, nem titkolta, hogy elégedetlen a fideszes oktatáspolitikával. Tantestületileg szolidarítottak is a demonstráló miskolci tanárokkal. Ez már nem férhetett bele a hatalom szemében.

A sztori másik érdekessége, hogy Rója nem kifejezetten Fidesz-kritikus volt, hanem független értelmiségiként akkor is felszólalt, ha a szocialista oktatáspolitika nem tetszett neki. A következő mondást tartotta szem előtt:

“A gonosz sikeréhez elég annyi, hogy a jó tétlenül marad.”

Jelenlegi ciklusa július végéig tart, ezután valamelyik helyettese veheti át ideiglenesen az iskola vezetését: Martinuszné Korom Gabriella vagy Huszár Szabolcs.

(címlapfotó: Török János / Délmagyar)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »