2051 lejre nőtt a nettó átlagbér

Valamivel több, mint 5 százalékkal, 2051 lejre nőtt márciusban előző hónaphoz képest a nettó átlagbér, a bruttó összeg eközben 2829 lej volt, 5,1 százalékkal több, mint februárban – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS). 

keszpenzfizetes_b

A legnagyobb, 6347 lejes átlagfizetést a dohányiparban, a legkisebbet, 1161 lejt pedig a vendéglátásban regisztrálták. 2015 márciusához viszonyítva a nettó átlagbér 12,1 százalékkal nőtt.

2016 márciusában a legtöbb gazdasági szektorban nagyobbak voltak a fizetések, mint egy hónappal korábban, miután sok helyen negyedévi, évi, teljesítményarányos vagy húsvéti prémiumokat osztottak, vagy a profitból osztottak vissza bizonyos összegeket, vagy éppen étkezési vagy ajándékutalványokat kaptak az alkalmazottak.

A legjelentősebb, 45,4 százalékos növekedést a nyers kőolaj és földgáz kitermelése terén jegyezték, majd a dohányipari termékek készítése következik 33,9 százalékkal. A legjelentősebb, 11,2 százalékos visszaesés a pénzügyi közvetítést (beleértve a biztosításokat és nyugdíjalapokat) kiegészítő ágazatokban volt. A közszférában a tanügyben dolgozók 4,3 százalékkal, a közigazgatás alkalmazottai 2,2 százalékkal vihettek többet haza márciusban, mint egy hónappal korábban, míg az egészségügyben, illetve a társadalombiztosításban átlagosan 1,4 százalékkal nőttek a fizetések.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »