2017 legjei a Körképen: VIDEÓ: Így látják Magyarországot és a magyarokat külföldön. Trianonról sem feledkeztek el

2017 legjei a Körképen: VIDEÓ: Így látják Magyarországot és a magyarokat külföldön. Trianonról sem feledkeztek el

Év végi sorozatunkban 2017-ben a Körképen megjelent legnépszerűbb, legolvasottabb cikkekből szemlézünk.

A Geography Now videóblog fiatal készítői nemrég Magyarországról tettek közzé videót, ráadásul meglepően nagy háttérmunkát végeztek. Nem csak a látványosságokat mutatták be, de a magyarok történelmét is a hunoktól Trianon át az uniós csatlakozásig, és nem mulasztották el megemlíteni, hogy Magyarország lényegében önmagával határos.

A készítők már a videó elején eloszlatják azt a nyugaton elég elterjedt tévhitet, hogy Magyarország kelet-európai ország, és kiemelik, hogy valójában Közép-Európa szívében fekszik. A térképes behatárolás után pedig rögtön rá is térnek arra, hogy az első világháború előtt Magyarország „jóval nagyobb birodalom volt”, majd Trianon miatt elvesztette területe 70 százalékát, így nagyszámú magyar nemzetrészek maradtak a szomszéd országokban.

Azt is elmondják, hogy a legnagyobb számú magyar kisebbség Szlovákiában és Romániában él, bár a határon túli magyarságot ábrázoló térkép nem épp a valóságot tükrözi, de ez még talán megbocsátható, tekintve, hogy olyan háttérmunkát végeztek, amivel ritkán találkozik magyar ember külföldön.

Van, ahol karácsonyi étel a gulyás?

A legnevezetesebb épület-látványosságok közé a Szent István Bazilikát, a Budai várat, a Visegrádi várat, Diósgyőri és Egri várat, Gül Baba türbéjét, a Memento Parkot, a Citadellát, a Budapesti Időkereket, a Gorsiumi romokat sorolták és természetesen a legikonikusabb épületként az Országházat mutatták be.

Hírdetés

Fontosnak tartották megemlíteni, hogy Magyarország gazdag fürdőhelyekben is. A meglepően részletes vízrajzi és földrajzi jellemzés után előkerült a magyar paprika, mint az egyik jellemző magyarországi termék is.

A magyaros ételek neveinek kiejtését még gyakorolniuk kell, de nem hagyták le a listáról a pörköltet, a kürtőskalácsot, a mákos gubát és a gulyást – ez utóbbi ráadásul állítólag ők karácsonyi ételként tartják számon. Hozzáteszik, az nem is lehet magyar, aki nem szereti a piros pöttyös túrórudit.

ŐK ezt is tudják: a magyar nem szláv

Egy másik nyugaton viszonylag gyakran előforduló tévhit eloszlatása érdekében a videón egy könnyed pofonnal hangsúlyozzák ki, hogy a magyar nem a szláv népcsoporthoz tartozik. A 10 milliós országot a legnagyobb, nyelvileg elszigetelt európai népként tartják számon.

Ezután villámgyorsasággal ragadják a magyar történelem főbb állomásait Magor és Hunortól kezdődően az Unióig. A magyar nyelvet a külföldi fülnek furcsának tartják. A bloggerek beszélnek a turanizmusról, mint a pánszlávizmus, a pángermanizmus magyar verziójáról. A híres magyar személyiségek között pedig megemlítik Bíró Lászlót, Orbán Viktort és Neumann Jánost is.

Körkép.sk

Nyitókép: youtube.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »