2017 legjei a Körképen: 1500 év után derülhet fény Attila sírjának rejtélyére

2017 legjei a Körképen: 1500 év után derülhet fény Attila sírjának rejtélyére

Év végi sorozatunkban 2017-ben a Körképen megjelent legnépszerűbb, legolvasottabb cikkekből szemlézünk.
Tényleg a Duna medrébe temették, vagy nem igaz a legenda, és máshol helyezték örök nyugalomra? A Travel Channel egyik sorozata az igazság nyomába eredt, számol be róla a szeretlekmagyarország.hu.

Attila legendája évszázadok óta foglalkoztatja az embereket. A hun uralkodó és hadvezér az 5. század egyik leghatalmasabb birodalmát uralta, amelynek területe Közép-Európától a Kaszpi-tengerig, a Dunától a Balti-tengerig terjedt. Azonban ahogy az életével, úgy a halálával kapcsolatban is nagyon sok a kérdőjel.

Végső nyughelyén hármas koporsóban fekszik

A magyar diákok már általános iskolában megismerkednek a temetéséről szóló legismertebb elmélettel. Eszerint Attilát hármas koporsóban temették el: az egyik aranyból, a másik ezüstből, a harmadik pedig vasból volt.

A mai napig nem találják

Akár így történt, akár nem, annyi biztos: hiába telt el több mint másfél évezred azóta, a hun király sírjára továbbra sem bukkant rá senki, pedig volt rá jelentkező bőven. Főleg a 19. századi nagy nemzetiidentitás-keresés idején kapott lendületet a dolog, de a mai napig folyamatosan akadnak lelkes vállalkozók, akik nem adják fel a sír utáni kutatást.

Ezzel a témával foglalkozik a Travel Channel egyik legnépszerűbb sorozata, Az Expedíció az ismeretlenbe legújabb része is. A műsort világszerte 74 országban vetítik, epizódonként tízmilliós nagyságrendű nézővel, így különösen büszkék lehetünk rá, hogy a stáb már másodjára forgatott Magyarországon. 2015-ben ugyanis Szulejmán haláláról készítettek műsort.

A régész Indiana Jones módjára kutat

A mostani rész előkészítése tavaly januárban kezdődött, magára a forgatásra pedig júniusban került sor. A régész végzettségű műsorvezető, Josh Gates ezúttal is Indiana Jones módjára kutat: lemerül a Duna mélyére és igyekszik elsajátítani a hunok lovasíjász technikáját is.

A sodró lendületű filmben egyetlen másodpercre sem hagyják lankadni a nézők figyelmét. Hamar eljutunk oda, hogy a folyómederbe való temetésről szóló legenda talán nem is igaz. De akkor mégis hol rejtőzhet a hun vezér sírja?

Hírdetés

Sicambria

Ha ez igaz, jó esély van rá, hogy maga a fejedelem is ezen a területen nyugszik. Sőt, talán nem csak ő: több korabeli forrás arra utal, Árpád fejedelem sírja is itt található. Ő ugyanis 400 évvel Attila halála után rábukkant Sicambriára.

A filmben Josh Gates helikopterrel köröz a Pilis fölött, majd a téma elismert kutatója, Dr. Lánszki Imre pontosan meg is mutatja, hol található az ősi város. A régész-műsorvezető útja ezután a Pilis egy másik részére, a Holdvilág-árokba vezet. Az itt zajló ásatásokat Szörényi Levente, az Illés és a Fonográf egykori énekese-gitárosa felügyeli, aki az István, a király és az Atilla, Isten kardja rockoperák zenéjét is szerezte.

15 év helyszíni kutatás

A csapat több mint 15 éve dolgozik a helyszínen, céljuk egy római kőbánya feltárása. A zenész 2000-ben hozta létre régészeti alapítványát, hogy válaszokat kapjon azon kérdésekre, amelyek gyermekkora óta izgatják. A filmbemutató utáni beszélgetésen elmesélte, gyerekként ő is régész akart lenni, aztán „valahogy előbb lettem rocksztár, így hozta a sors, de a láng nem aludt ki.”

Valamit elrejthettek a sziklák alatt

A Holdvilág-árokban minden adott egy látványos ásatáshoz: van vízesés, ember faragta vájatok és rengeteg lelet, köztük római kori cserepek, állatáldozati nyomok, óriási kövek és hátrahagyott szerszámok.

Nagy felfedezés előtt állhatunk

– számolt be Szörényi. Úgy véli, egy-két éven belül kiderülhet, mit rejt a mély: vannak-e sírboltok az árokban, és ha igen, kit vagy kiket temettek ide. Nem állítja, hogy Attilát vagy Árpádot, de abban biztos, hogy nagy felfedezés előtt állnak.

Az Expedíció az ismeretlenbe legújabb része nem a szó szoros értelmében vett dokumentumfilm, de annyi biztos, hogy lebilincselő. Ráadásul országimázsnak is kitűnő: világszerte emberek milliói ismerhetik meg belőle Magyarországot, és mivel a Travel Channel nézői között elég sok rendszeres utazó van, a hazai turizmus is profitálhat belőle.

(A film Magyarországon február 11-én, szombaton 21:00-kor lesz először látható a Travel Channelen. Ismétlés február 12-én 23:00-kor és március 7-én 11:00-kor.)

szeretlekmagyarorszag.hu

Nyitókép: wimeo.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »