2016 – Pozitívan zár a Magyar Nemzeti Kereskedőház

Pozitívan zárja a 2016-os évet a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH), véget ért az a korszak, amikor veszteségről kell beszámolnia a szerveetnek – mondta Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója hétfőn az Országgyűlés külügyi bizottsága ülésén, ahol a képviselők tájékoztatót hallgattak meg a cég tevékenységéről.

Hozzátette, júniusban összesítik az eredményeket. A kereskedőház által első ízben megkötött üzletek értéke 2015-ben 6 millió euró, 1,8 milliárd forint volt, 2016-ban márciusig végeztek saját számlás ügyleteket, 4,4 millió euró értékben – ismertette.  Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára elmondta: jelentősen, több mint százmilliárd forinttal, 895 milliárd forintra nőtt a MNKH által támogatott cégek exportbevétele 2015-ben az előző évihez képest. Hozzátette: ebben természetesen nem a kereskedőháznak van kizárólagos érdeme, köszönhető a cégeknek és a konjunktúrának is.

Elmondta, dolgoznak egy olyan módszertanon, amely kimutatja, mennyiben járul hozzá a kereskedőház a külgazdasági eredményekhez, mennyi folyik vissza a költségvetésbe a szervezet tevékenységének köszönhetően. Jelenleg következtetni tudnak arra,  hogy a kereskedőház milyen mértékben és nagyságrendben járul hozzá a magyar kkv-k exportteljesítményéhez – mondta.  Politikailag úgy vélik, szükséges funkciót tölt be a kereskedőház, bár nyilván lehet hatákonyabban, eredményesebben működtetni minden rendszert, lehet javítani a gyakorlatokon – mondta. Kitért arra, hogy 26 százalékal nőtt az export azon országokba 2012 és 2016 között, ahol van kereskedőház, míg ahol nincs iroda, ott kevésbé, 16,5 százalékkal bővült a kivitel volumene.

Magyar Levente a kereskedőház rendszerének átalakítását firtató kérdésre válaszolva elmondta, gátló tényező volt a jutalékredszer, mert úgy érezhették a kkv-k, hogy az állam nyerészkedni akar rajtuk. A mértékkel nem volt gond, kis százalékot kapott vissza a kereskedőház önmaga fenntartására, de arra jutottak, hatékonyabb teljesen közszolgáltatás jelleggel működtetni a rendszert, és most már ingyenesen vehetők igénybe a kereskedőház szolgáltatásai.

Oláh Zsanett, a kereskedőház vezérigazgatója elmondta: fontos a cégek minősítési folyamata is, hogy megfelelő szolgáltatást, országot tudjanak ajánlani az adott, külpiacra lépni szándékozó magyar kkv-nak. Kérdésre válaszolva elmondta, a kereskedőház honlapján elérhetők a közbeszerzésen elnyert és más szerződések, az infotörvénynek megfelelően.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »