200 ezresre bővítik a lengyel hadsereget

200 ezresre bővítik a lengyel hadsereget

Szinte egyhangúan megszavazta pénteken a lengyel parlamenti alsóház a hadsereg korszerűsítéséről szóló törvényt, mely egyebek között előirányozza, hogy 2030-ig a bruttó hazai termék 2,5 százalékára emeljék az ország védelmi kiadásait.

A még a szenátus és az államfő jóváhagyására váró jogszabályt a 460 fős szejmben a jelenlévők közül 434 képviselő támogatta, csak 1 honatya szavazott nemmel, 5-en tartózkodtak.
A törvény értelmében fokozatosan növelik Lengyelország védelmi kiadásait, így ezek 2018-ban és 2019-ben az adott év bruttó hazai termékének (GDP) nem kevesebb mint 2 százalékát érik el, 2020-ra a GDP 2,1 százalékára növekednek, és 2030-ig legalább 2,5 százalékát teszik ki majd.
A jogszabály szerint a jelenleg több mint 101 ezer fős lengyel hadsereget 200 ezresre bővítik, ezen belül 2019-ig több mint 50 ezren lennének az idei év elejétől elsősorban Lengyelország keletebbre fekvő vajdaságaiban formálódó önkéntes területvédelmi erők.
A jogszabály megszavazása után Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter parlamenti sajtóértekezletén elmondta: a védelmi kiadások növelésével Varsó egyrészt a NATO-tagállamok számára megszabott követelménynek tesz eleget, másrészt “választ ad arra a szükségszerűségre, mely elé Lengyelországot a Keletről érkező fenyegetés állította”.
A lengyel hadsereg korszerűsítését az ukrán válság kitörése után, még az előző varsói kormány idején kezdték el tervezni. A lengyel nemzetvédelmi tárca idén májusban fogadott el új védelmi koncepciót, melyben reális távlatnak nevezték azt, hogy Moszkva “egy vagy több” NATO-tagállamot érintő regionális konfliktust idézhet elő.

Hírdetés

magyartudat.com

 

No visits yet


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »