20 ezer sírhely egyetlen aprócska szigeten

20 ezer sírhely egyetlen aprócska szigeten

Bardsey szigete egy Isten háta mögötti hely, ahonnan a múlt század közepétől folyamatosan költöznek ki az emberek. Jelenleg alig pár tucat lakosa van, évszaktól függően. A gazdaság egyetlen álltafarmra szűkült, nincs közművesítés. Pedig az észak-walesi partoktól 90 kilométerre, az Ír-tengeren fekvő sziget szó szerint Nagy-Britannia egykor legforgalmasabb, legnépszerűbb és vallási szempontból legfontosabb helye volt.

 

A szigetet ma a köznyelv a 20 ezer szent szigeteként emlegeti. A helyiek szerint nincs olyan talpalatnyi föld, ahol ha ásni kezdenek, ne találnának egy régen eltemetett testet – a 2,5 km hosszú és 800 méter széles sziget ugyanis egyetlen hatalmas temető, ahol évszázadok hosszú során 20 ezer embert hantoltak el.

 

A romantikus legendák szerint Bardsey szigete volt a szent kelta druidák otthona, és az a hely, ahol Artúr királyt is eltemették. A 6. században kolostort alapítottak itt a walesi királyok, majd ezután elterjedt a hír: aki a szigeten hal meg, az nem kerülhet a pokolba. A korai középkorban ezek a legendák tették az aprócska szigetet az Egyesült Királyság legvirágzóbb és legforgalmasabb kereskedelmi és vallási központjává.

 

Forrás: BBC.com

 

Úgy mondták, hogy egy római zarándoklatot három Bardsey-szigeti látogatás kiválthat. Nagy számban érkeztek bűnbocsánatért a zarándokok, majd mikor 1536-ban a kolostort elhagyták a lakói, kalózok foglalták el a szigetet.

 

Később újra helyreállt a közrend, és megindult a kereskedelem a szárazfölddel, ami ekkor Nagy-Britannia szigetét jelentette. A 20. Században azonban a sziget jelentőségét végképp elvesztette. A legendákat pedig már csak kevesen tartják számon.

 

BBC

Nyitókép: BBC.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »