20 év óta a legsúlyosabb globális háborús fenyegetés tegnap az USA-tól

20 év óta a legsúlyosabb globális háborús fenyegetés tegnap az USA-tól

RUSSIA TODAY

„Csaknem két évtizeddel a terrorizmusra történő összpontosítás után az amerikai katonai establishment vissza akar térni az Oroszországgal és Kínával való nagyhatalmi versengésre, megőrizve globális uralmát…”

Így kommentálja az RT a Pentagon által tegnap bejelentett új Nemzetvédelmi Stratégiáját. 2008 óta ez az első nemzetvédelmi doktrína.

A stratégia lehangoló képet fest a világról, amelyben az amerikai haderő „stratégiai sorvadás periódusából emelkedik ki” és ahol katonai előnye más szereplők fölött „erodál”.

E stratégia hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok évtizedeken át vitathatatlan erőfölényt élvezett másokkal szemben, minden műveleti területen. Ott és akkor vethette be harci erejét, ahol akarta. Ez ma már nem így van.

A stratégia nyilvánossá tett, 11 oldal terjedelmű összefoglalója részleteket nem árul el, miként akarja az USA megőrizni uralmát a világ fölött ezen kihívásokkal szemben, de azt világossá teszi, hogy jelentős változásokra van szükség a Pentagonban.

A stratégiai dokumentum összefoglalója szerint Kína és Oroszország „revizionista hatalmak”, amelyek fenyegetik „a szabad és nyílt nemzetközi rendet”, amelyet az USA és szövetségesei hoztak létre a II. világháború után.

Kína és Oroszország belülről akarja „aláaknázni” ezt a nemzetközi rendet.

Kína  Indiai- és Csendes-óceániai regionális hegemóniára törekedik és onnan ki akarja szorítani az Egyesült Államokat, hogy a jövőben globális elsőbbrendűséget élvezzen.

Hírdetés

Oroszország „a perifériáján fekvő nemzetek fölötti autoritást akarja megvétózni”, ellenzi a NATO-t és meg akarja változtatni az európai és közel-keleti biztonsági és gazdasági struktúrákat.

A stratégia az USA számára kedvező regionális erőegyensúlyt akar fenntartani az Indiai- és Csendes-óceániai térségben, Európában, a Közel-keleten és a nyugati féltekén, valamint Afrikában. Azaz az egész bolygón, teszi hozzá a tudósítás.

A Közel-Keleten az USA „Iránnal” szemben fog fellépni, hogy annak befolyásának kiterjesztését meggátolja.

Ugyanerről a témáról a mai DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN (természetesen vezető hírben):

https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2018/01/20/neue-us-doktrin-china-und-russland-sind-groessere-gefahr-als-terror/?nlid=70322aa3cc

Cím: Új amerikai doktrína: Kína és Oroszország nagyobb veszély a terrornál

Összefoglaló:

„Az amerikai katonaság új doktrínát  kapott. A Kína és Oroszország elleni harcot a terror elleni harc fölé helyezték”.

Az első bekezdésben ez a mondat is olvasható:

„A terror elleni háborúban sok esetben a CIA volt a vezető, míg Donald Trump amerikai elnök alatt a haderő fogja ismét átvenni az uralmat”.

Majd azt írja, az új stratégiát bejelentő Jim Mattis védelmi miniszter (értsd: hadügyminiszter) elmondta, Kína és Oroszország növekvő fenyegetést jelent és olyan világot akarnak létrehozni, amelyek „saját, tekintélyelvű modelljei szerint működnek”.

 


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »