20-22 százalékos éves inflációval kell számolni Ukrajnában

A kormány kijelentéseinek ellenére 2016 végére az infláció valós szintje meghaladja a 20-22 százalékot Ukrajnában – fejtette ki véleményét Vszevolod Sztepanyuk politikai és gazdasági szakértő a Golos.ua hírügynökségnek adott kommentárjában.

„Az infláció valós szintje Ukrajnában már jelentősen meghaladja a tervezett szintet. A 2016-os állami költségvetésében 12 százalékos éves infláció szerepelt, azonban már halhattuk a gazdasági minisztérium azon kijelentését, hogy az idei infláció 14 százalék lesz, azonban még ez a számadat is igencsak távol áll a valóságtól.” – jegyezte meg a szakértő.

Sztepanyuk véleménye szerint a 2016-os infláció szintjére leginkább a szezonális tényezők voltak kihatással, amikor is idén októberében az árakon erőteljesen megmutatkozott kommunális és gázár felemelésének az utóhatása. Az inflációra szintén kihatással volt az Ukrán Nemzeti Bank politikája, valamint a jegybank által megengedett pénzügyi spekulációk a valutaváltókban, amelyek a hrivnya hivatalos árfolyamának új számítási módszere révén alakulhattak ki.

A szakértő azt is aláhúzta, hogy az országban tapasztalt instabil gazdasági és politikai helyzet miatt 2017-el kapcsolatban nincs értelme előrejelzésekbe bocsátkozni, mivel nem tudható milyen kormány és ki lesz az elnök Ukrajnában, és milyen területekkel is fog rendelkezni az ukrán állam a következő évben.

Sztepanyuk biztos benne, hogy 2016 végéig Ukrajnában a valós infláció 20-22 százalékos lesz.

A gazdaságfejlesztési minisztérium arra számít, hogy a 2016-os évi összegzésben körülbelül 14 százalékos lesz az éves infláció, a GDP pedig 1 százalékkal fog növekedni.  Erről  Sztepan Kubiv gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter beszélt.

Az Ukrán Nemzeti Bank 2016-ra 12 százalékos, az IMF 15,1 százalékos, a Világbank15 százalékos inflációt jósol.

Az infláció Ukrajnában 2016 októberében szeptemberhez viszonyítva 2,8 százalékkal, 2015 októberéhez viszonyítva pedig 12,4 százalékkal növekedett.  Január-október folyamán a fogyasztói árak 9,4 százalékkal emelkedtek az országban.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: infláció, ukrán gazdaság, ukrajnai hírek, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »