1956 – Veszprém, Zalaegerszeg, Szekszárd

Veszprémben a forradalom egykori városi eseményeit elevenítik fel az évfordulón

Hangversennyel, irodalmi esttel, dramatikus játékkal emlékeznek az 1956-os forradalom évfordulójára Veszprémben, valamint kiállítás eleveníti fel a város hatvan esztendővel ezelőtti eseményeit – tájékoztatatta kedden az MTI-t az önkormányzat kulturális csoportvezetője.

Perlaki Claudia elmondta, hogy az egyetem forradalomban való részvételét felelevenítő kiállítás nyílik kedden a Pannon Egyetemen, a filmklubban pedig A szabadság vihara című dokumentumfilmet vetítik, mely párhuzamosan mutatja be a magyarság két meghatározó 1956-os eseményét, a forradalom pillanatait és a melbourne-i olimpián diadalmaskodó vízilabdacsapat mindennapjait.

A belváros utcáin megelevenednek a forradalom eseményei, diákok mutatják be pénteken Sebő József veszprémi tanár dramatizált történelmi játékát – tette hozzá.

Vasárnap a Brusznyai-emlékműnél ünnepi megemlékezés és koszorúzás lesz, majd az Alba Regia Szimfonikus Zenekar hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők a Hangvilla nevű rendezvényközpontban. Mindkét eseményre meghívást kaptak a forradalom még élő veszprémi résztvevői, akik közül mintegy negyvenen mennek el a rendezvényre.

Felkelt a nép címmel a Váci Mihály Irodalmi Színpad és az Egyetemi Versmondó Műhely 1956 emlékét idéző irodalmi estjének lehetnek részesei az emlékezők, hétfőn.

Személyes élményeket idéznek fel a Veszprém Megyei 56-os Szövetség tagjai szerdán délelőtt a megyei könyvtárban, este pedig a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Veszprém Város Vegyeskara és a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus ünnepi koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a Hangvillában.

Szentmisével és emlékkoncerttel idézik meg a hősök emlékét november 4-én este a Szent Mihály-bazilikában – mondta el a kulturális csoportvezető.

Három héten át tartó programsorozattal emlékeznek Zalaegerszegen

Három héten át tartó programsorozattal emlékeznek az 1956-os forradalom és a szabadságharc eseményeire Zalaegerszegen. Filmhetet rendeznek, képzőművészeti kiállítás nyílik, ismeretterjesztő előadásokat tartanak a 60. évforduló tiszteletére, az 56-os történelmi emlékhelyeket rendhagyó belvárosi sétán keresik fel.

Október harmadik hetében az 1956-os forradalom eseményeiről szóló alkotásokat vetítenek az Art moziban. Az Énekmondó Együttes vendégművészek közreműködésével a Keresztury Városi Művelődési Központban szerdán tart oratorikus megemlékezést – mondta el Horváth Gábor, a városháza közművelődési szakreferense az MTI-nek.

Hozzáfűzte: az emlékműsorral azonos – Október végi tiszta lángok – címmel képzőművészeti pályázatot hirdettek. Az alkotók a pályaművekben a forradalommal kapcsolatos gondolataikat örökítették meg, a zsűrizett művekből pénteken nyílik kiállítás a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

Horváth Gábor beszélt arról is, hogy a megemlékezésre a testvérvárosi delegációkat is meghívták: a migrációba kényszerült emberek és leszármazottaik szombaton, a város dísztermében tartott nemzetközi találkozón emlékeznek vissza az ötvenes évekre.

Október 23-án a Mindszenty iskolában megkoszorúzzák Szerencsés Rudolf, a Zalaegerszegi Forradalmi Tanács utolsó elnökének emléktábláját. A forradalom eseményeit korabeli ruházatban, Csepel teherautóval idézik meg: az emlékezők a délutáni órákban az Ady utcai 56-os emlékműtől indulnak a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremhez, ahol a megemlékezést követően Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar ad ünnepi hangversenyt.

November 4-én az Ady utcai 56-os emlékműnél tartanak gyásznapi megemlékezést, a programsorozat november 7-én, a Szülőföldem és szabadság című rajzpályázat díjkiosztó ünnepségével zárul az Art moziban.

A programsorozatban a forradalom előzményeiről, következményeiről szóló ismeretterjesztő előadások is szerepelnek.

A közművelődési szakreferens kiemelte: valamennyi rendezvény ingyenesen látogatható, amely nagyrészt a pályázati támogatásoknak köszönhető. A képzőművészeti pályázathoz a Magyar Művészeti Akadémiától 900 ezer forintot nyert el a város. A rendezvényeket az 1956-os Emlékbizottság 2,8 millió forinttal támogatta, és további 33,7 millió forint pályázati forrást biztosított egy interaktív múzeum kialakításához.

A tervek szerint a Mártírok útján, az egykori ÁVH épületében börtönmúzeumot alakítanak ki. A látogatók az eredeti állapotában megmaradt – fémpántokkal, kicsiny kémlelőnyílással ellátott – hatalmas kapun léphetnek be az emlékhelyre. A magasföldszint egyik szobájában a korabeli híradásokat sugározza a rádió, és kialakítanak egy húsz főt befogadó vetítőteremet, amely alkalmas lesz rendhagyó történelemórák megtartására is.

A pincerendszerben elhelyezett tablókon a kitelepítéseket, az üldöztetéseket jelenítik meg. Egy cellát korabeli tárgyakkal rendeznek be, a kínzó eszközökkel – egyebek mellett a vízbeáztatott kötéllel – a fogva tartás körülményeit mutatják be.

Az emlékhely a Göcseji Múzeum működtetésében 2017 tavaszától lesz látgatható.

Kiállításokkal, koncerttel emlékeznek 1956-ra Szekszárdon

Képzőművészeti és fotókiállításokkal, komolyzenei koncerttel, színpadi produkcióval emlékeznek az 1956-os forradalomra az esemény 60. évfordulóján Szekszárdon.

Az 1956-os Emlékbizottság által támogatott programsorozat hétfőn a Babits Mihály Kulturális Központban két fotótárlattal kezdődött: a Márvány teremben Lehel Jenőnek a forradalom napjaiban Budapesten készített felvételeiből nyílt Törött rácsok címmel kiállítás, a mozi előterében pedig Vértes Zoltán dombóvári fotósnak a 2006-os budapesti eseményeket dokumentáló képeiből Örök rácsok? címmel nyílt tárlat.

Szombaton a Művészetek Házában a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének meghívásos képzőművészeti kiállítása nyílik. A “60” címet viselő tárlaton harmincegy művész – köztük Farkas Pál, Szathmári Juhos László szobrász, Szily Géza, Végh András, Varga-Amár László festőművész – 43 festményt, grafikát és plasztikát mutat be. Az alkotók “megbecsüléssel és a hősök iránti tisztelettel foglalnak állást az 1956-os forradalom évfordulóján” – mondta Baky Péter, a kiállítás kurátora az MTI-nek, hozzátéve, hogy stílusában a magyar képzőművészet széles palettáját öleli fel az anyag.

A kulturális központban szombaton a Pannon Várszínház mutatja be a forradalom tizenkét napjára utaló Tizenkettő és… című színpadi kollázsát, amelyet Stafanovits Péter képzőművész tervezett és a Kex együttes zenéje kísér. A vasárnapi megemlékezés előtt rendezendő, Requiem a hősökért című ünnepi hangversenyen a Szekszárdi Kamarazenekar és Perényi Eszter Liszt Ferenc-díjas hegedűművész Bach és Mozart műveit játssza.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »