1956 – Ünnepi programok Székesfehérváron

Kegyeleti futás és gyaloglás mellett iskolai megemlékezések, koszorúzások, kiállítás-megnyitó, valamint fiatalok utcaszínházi előadása és történelmi konferencia is szerepel az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából Székesfehérváron tartandó programsorozatban.

Közösen emlékezik meg az ’56-os forradalom hősi napjairól Székesfehérvár és Fejér megye önkormányzata. A programsorozat csütörtökön a huszonkét éves múltra visszatekintő, hagyományos kegyeleti futással és gyalogláspróbával kezdődik a Palotavárosi tavaknál. A résztvevők a szabadságharc mártírjainak emlékére 1956 métert futnak, a nyugdíjasok ugyanezt a távot gyalogosan tehetik meg.

Pénteken kilenc órakor kezdődik az a megemlékezés és koszorúzás az ’56-osok terén, amelynek házigazdája a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Szakgimnáziuma lesz, majd a Hotel Magyar Király falánál elhelyezett emléktáblánál a Ciszterci Szent István Gimnázium növendékei adnak ünnepi műsort.

A püspökség imádságos megemlékezése szombaton kilenc órakor veszi kezdetét, ahol együtt imádkoznak a hívek a forradalom és szabadságharc áldozataiért a felújított Szent István-bazilika oldalában elhelyezett ’56-os emlékkeresztnél. Ugyanott vasárnap délután fél négykor Székesfehérvár önkormányzata tartja megemlékezését majd a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében megnyílik a “Rabok tovább. 1956 és Székesfehérvár” című kiállítás.

Jövő hétfőn délelőtt tíz órától a Tóvárosi Általános Iskola diákjainak ünnepi műsora lesz látható a bazilika ’56-os emlékkeresztjénél. A városban működő felsőoktatási intézmények is felidézik a 60 éve történt eseményeket, tizenegy órakor a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának, a Kodolányi János Főiskola és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának hallgatói megemlékezést tartanak az ’56-osok terén.

Hétfőn négy órakor kezdődik a Magyar Advent című, az 1956-os fehérvári forradalmi eseményekre emlékező előadás. A belváros teljes területén – a Városház tértől a Hotel Magyar Király előtti térig – öt színpadon a hatvan évvel ezelőtti események dramaturgiájára építve elevenedik majd meg a történet háromszáz fiatal részvételével.

Az ünnepi programsorozat Székesfehérváron az október 27-én az 1956: A szabadság narratívái című konferenciával ér véget. Az eseménynek a Városháza Díszterme ad otthont.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »