1956-ot ünnepli az operaház

Programsorozattal emlékezik ’56-ra az operaház, az előadá­sok sora Budapesttől Kassán át egészen New Yorkig ível. Már pénteken, október 21-én elkezdődik az ünnepi sorozat két ’56-os vonatkozású opera egyestés elő­adásával.

Einojuhani Rautavaara kortárs finn komponista A bánya című műve az 1956-os magyarországi eseményekre íródott, a föld alatt rekedt munkások történetén keresztül mesél a diktatúra elleni lázadásról. Ezen az estén Varga Judit első operájának ősbemutatóját is láthatja a közönség, ez a mű Déry Tibor–Makk Károly–Bacsó Péter Szerelem című filmje alapján készült. Az azonos című opera a Magyar Állami Operaház és az 1956-os Emlékbizottság meghívásos pályázatának nyertese.

Az évforduló előestéjén az Erkelben Cziffra 1956 címmel a Budapesti Filharmóniai Társaság és Balázs János zongoraművész Cziffra Györgyre is emlékezik, akit a kommunista diktatúra teljesen ellehetetlenített és tönkretett, és 1956. október 22-én, a forradalom előestéjén az Erkel Színházban Bartók II. zongoraversenyével lépett fel, majd Nyugatra emigrált. 23-án négy helyszínen lesz műsor: este az operaház nagyszínpadán az Állami díszelőadást, éjjel tizenegytől a Kádár utolsó beszéde című dokumentumjátékot játsszák a nézőtér alatti trapézpincében.

Az Erkel Színház Az 56 csepp vér musicalt mutatja be a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal közösen. A felvidéki magyarokhoz is szól az operaház, estjét Kassai polgárok címmel a kassai színházban tartja. Október 24-én már New Yorkban, az ENSZ-székházban képviselteti magát a dalszínház az ENSZ világnapján. A programsorozat november 4-ig tart, ekkor az Erkelben 56-os rekviem címmel emlékeznek, de ugyanitt lesz 1956 cigány hősei címmel fotókiállítás és Sír a téli éjszaka címmel daljáték is a Jókai utcai Zenekari Centrumban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »