1956-os ünnepség: rangos vendéget vár Orbán

Andrzej Duda lengyel elnök részt vesz az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából rendezendő megemlékezéseken – erősítette meg pénteken a PAP hírügynökségnek nyilatkozva Krzysztof Szczerski, a lengyel elnöki hivatal külügyi államtitkára.

A PAP ebben az összefüggésben Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét idézte, aki pénteki budapesti sajtóértekezletén elmondta: az október 23-i ünnepség szónoka Orbán Viktor miniszterelnök mellett – egyetlen meghívott külföldi államfőként – Andrzej Duda lesz, mert – mint fogalmazott – „akkor, amikor sok más ország államfője magára hagyta a magyar forradalmat, a lengyelek, ahogy a történelem során sokszor, rokonszenvüket, szeretetüket és szolidaritásukat nyilvánították”.

Szczerski a PAP-nak azt is elmondta: a magyar Országgyűlésben október 25-én megrendezendő ’56-os megemlékezésre Marek Kuchcinski, a lengyel szejm házelnöke kapott meghívást.

Az államtitkár elmondta továbbá: a lengyel politikai vezetők azt szeretnék, hogy a közös megemlékezések „új, fontos fejezetet jelentsenek a lengyel–magyar barátság 21. századi történetében”.

Emlékeztetett arra: október 21-én a varsói Lengyel Színházban (Teatr Polski) a budapesti Nemzeti Színház – a hazai bemutató előtt – Vidnyánszky Attila és Szilágyi Andor Tóth Ilonka darabjának ősbemutatóját rendezi.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »