1950: Amikor Kádár János felszámolta a szabadkőműves szervezeteket

1950: Amikor Kádár János felszámolta a szabadkőműves szervezeteket

A magyar szabadkőművesség Hazánkban ma is működő zászlóshajója, a Sas Páholy 1950-ben a többi páhollyal együtt igyekezett fennmaradni a számukra egyre fenyegetőbbé váló vizeken: a hatalommal szembeni ellenséges szembenállás gyanúját eloszlatandó újabb „gesztusként”, 1950 januárjában, több páholy is a tervgazdálkodás és a béke témáját tűzte ki munkája tárgyaként!!!
1950. június 6-án Révai József népművelési miniszter egy beszédében élesen támadta a magyarországi szabadkőművességet. A beszédet közölte a másnapi sajtó.
A szabadkőművesek ekkor úgy határoztak, hogy beadványban cáfolják az őket ért vádakat.
A beadványt személyesen a nagymester fogalmazta meg, június 12-én adták le a Népművelési Minisztériumban.
A továbbiakról önéletrajzi jegyzeteiben így ír Benedek Marcell (Benedek Elek fia): „Ötnegyed évig voltam nagymester, amikor egy Révai-beszédben megkondult a szabadkőművesség halálharangja, egy-két rövid, nem is bántó mondat alakjában. Levélben válaszoltam erre a beszédre, a levelet éppúgy megbeszéltem mondatról mondatra a nagypáholy vezetőségével, mint annak idején előadói beszédemet a tanárkongresszus előkészítő bizottságával. Aztán – a levél még a gépírónál volt – megtartottam utolsó előadásomat egy nővérestén, Arany öregkori lírájáról.
Harmadnap – 1950. június eleje volt – délben átadták a levelet Révai miniszter titkárának.
Négy óra után telefonértesítést kapok: az ÁVH megjelent a nagypáholyházban, a feloszlató rendelettel, amelyet csak megmutatott, de nem adott át.
A rövid rendelet lényege: a szabadkőművesség valamikor haladó intézmény volt, de most Amerika-barátok húzódnak meg benne. Gerő Andort behívták, hogy a kulcsokat adja át. Velem senki nem törődött. A minisztertől nem kaptam választ – minek is? Ezzel vége volt annak, aminek a szabadkőművességben vége lehet.”

A rendeletet, melyet a belügyminiszter írta alá, így szólt:

„Tárgy: A magyar szimbolikus nagypáholy Bp. Podmancizky u. 45. és az összes magyarországi szabadkőműves szervezetek feloszlatása

Az 1938. XVII. t.c., illetőleg a 7.330/1946. M.E.sz. alapján a tárgyban megnevezett egyesületet feloszlatom.

Felhívom a törvényhatóság első tisztviselőjét, az Államvédelmi Hatóság vezetőjét és az I–IX. kerületi rendőrfőkapitányokat, hogy a feloszlatott egyesületet a működő egyesületek nyilvántartásából töröljék, továbbá a feloszlatott egyesületek vagyonának zár alá vételéről gondoskodjanak.

A feloszlatott egyesület vagyonának felhasználásáról később intézkedem.

Hírdetés

INDOKLÁS:

A lefolytatott vizsgálatból azt állapítottam meg, hogy az egyesület és szervezetei a Népköztársaság ellenségei, a tőkés elemek és a nyugati imperialisták híveinek gyülekezőhelyeivé váltak s mint ellenséges tevékenységet kifejtő egyesületet feloszlatom.

Budapest, 1950. június hó 12. napján

Kádár János s.k.

belügyminiszter”

magyartudat.com

No visits yet


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »