18 százalékra csökkenthetik az áfát – Romániában

Tovább csökkentené a jelenleg 20 százalékos áfát, és eltörölné a kiskeresetűek jövedelemadóját a román Szociáldemokrata Párt (PSD), amely a közvélemény-kutatások szerint legalább nyolc százalékpontos előnnyel nyerheti a decemberi parlamenti választásokat.

A PSD vasárnap tette közzé választási programja gazdasági fejezetét, amely szerint a hatályos adótörvénykönyv által 2017 január elsejétől előírt egy százalékpontos áfacsökkentés után 2018-ban újabb egy százalékponttal, 18 százalékra csökkentenék az adót.

Az alakulat eltörölné a jövedelemadót 2000 (kb. 145 ezer Ft) lejnél alacsonyabb bruttó bérek esetében, az ezt meghaladó béreknél pedig a jövedelemadót a jelenlegi 16-ról 10 százalékra csökkentené. Az orvosok és IT-szakembereknek keresetüktől függetlenül nem kellene jövedelemadót fizetniük. Romániában jelenleg 2000 lej a nettó átlagbér.

A PSD jelentős járulékcsökkentést is ígér, amelyek nyomán egy munkáltatónak az eddigi 175 helyett állítólag csak 161 eurójába fog kerülni az, hogy alkalmazottjának 100 eurós bért fizessen. A szociáldemokraták a szabadfoglalkozású egyéni vállalkozók (ügyvédek, újságírók, művészek, orvosok, taxisok, tanácsadók) adó- és járulékterheit is csökkentenék, és eltörölnék az ingatlan-adásvétel áfáját, valamint az 1600 köbcentiméternél kisebb hengerűrtartalmú autók adóját. Liviu Dragnea pártelnök szerint a PSD precíz hatástanulmányok alapján „óvatos pesszimizmussal" dolgozta ki gazdasági programját.

Az államháztartási hiány megduplázásával járó, de a gazdasági növekedést is gyorsító adócsökkentéseket a tavaly ősszel lemondott szociáldemokrata Ponta-kormány indította el. A román GDP – főleg a belső fogyasztás megugrásának köszönhetően – hat százalékkal növekedett az utóbbi évben. A Ponta-kabinet által idén bevezetett négy százalékpontos áfa-csökkentés és a közalkalmazotti béremelések közepette a Dacian Ciolos jelenlegi szakértői kormánya így is nehezen tudta a deficitet a GDP 3 százaléka alatt tartani.

A jelenlegi technokrata pénzügyminiszter, Anca Dragu szerint Romániának 2017-ben is csak óvatos bérpolitikával és a strukturális reformok folytatásával van esélye a kitűzött 2,9 százalékra szorítani a hiányt.

Nem indul az EMNP

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nem állít jelöltlistákat a decemberben tartandó parlamenti választásokra – döntötte el pénteki kolozsvári ülésén a párt országos választmánya. A választmány ugyanakkor biztosította annak a lehetőségét a megyei szervezetei számára, hogy az országos elnökség egyetértésével független jelölteket támogassanak.

Szilágyi Zsolt EMNP-elnök az MTI-nek elmondta, belátták, hogy a Romániában hat százalékot kitevő magyarság két – egymással versenyző – pártja nem lépheti át az ötszázalékos választási küszöböt. Hozzátette, hogy az alternatív küszöb azoknak a pártoknak is biztosítja a parlamenti bejutást, amelyek négy megyében legalább húsz százalékos szavazatarányt érnek el, de szerinte ezt is az RMDSZ kedvéért iktatták a törvénybe, és az RMDSZ-re méretezték. Úgy vélte: két magyar alakulat az alternatív küszöböt sem teljesítheti.

„Több helyi szervezet is jelezte, hogy jöhetnek olyan független jelöltek a támogatásunkat kérni, akik közel állnak a néppárthoz, és megjelenítik értékeinket és céljainkat. A helyi szervezeteink úgy vélték, hogy a bejutás esélyét megvillantó független jelöltek támogatást érdemelnének. A választmány egyetértett azzal, hogy a megyei szervezetek javaslatot tehetnek az országos elnökségnek, amelynek egyetértésével támogathatnak független jelölteket” – nyilatkozta az elnök. Úgy vélte, már a következő héten döntés születhet független jelöltek támogatásáról, hiszen október 26-ig kell iktatni a jelöltségeket, és előtte a támogató aláírásokat is össze kell gyűjteni.

Szilágyi Zsolt emlékeztetett rá, hogy a nyár folyamán levélben kérte Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét: találják meg a módját annak, hogy mindegyik magyar párt vagy szervezet „egy irányba húzhatja a politikai képviselet szekerét”. „Tudomásul vettük, hogy az RMDSZ-t nem érdekelték a javasolt tárgyalások, érdemi választ nem is kaptunk a megkeresésünkre. Ennek tudatában döntöttünk" – fogalmazott az elnök.

Az RMDSZ a Magyar Polgári Párttal (MPP) összefogva készül a december 11-én tartandó parlamenti választásokra. A szövetség Kovászna és Maros megyében ajánlott fel jelöltlistáin egy-egy befutónak számító helyet az MPP politikusai számára.

(MTI – Krónika)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »