170 éves a balatoni hajózás – kiállítás Siófokon

170 éves a balatoni hajózás – kiállítás Siófokon

Hajózási eszközöket, forgalmi naplókat, hajómaketteket is bemutatnak a 170 éves a balatoni hajózás című kiállításon, Siófokon. A jubileumot rendezvénysorozattal ünnepli a hajózási társaság, melynek első programja a júniusban megtartott nemzeti regatta volt, és a szeptemberi hajósnapra is számos programmal készülnek.

A balatoni hajózás megálmodója, Széchenyi István biztos volt abban, hogy szükség van a vízi személyszállításra Magyarország legnagyobb taván. Az első gőzöst, a Kisfaludyt 1846. szeptember 21-én bocsátották vízre. A hajózási társaság folyamatosan modernizálja hajóparkját, de sok esetben a régi technológia ma is megállja a helyét.

„Van olyan hajónk, ami már 125 éves, ez a Kelén és a Helka, a rendezvénysorozat keretében ünnepeltük ezeknek a 125. születésnapját. Az eszközállományból is bizonyos részek még fennmaradtak a történelem viharai közepette, de természetesen maga az üzemeltetés, technikai háttér, szervezés és nagyon sok minden megváltozott” – mondta Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

1847-ben az első osztályú jegy árának háromszorosáért még lovakat is szállítottak a balatoni hajókon – derül ki a korabeli viteldíjtáblázatból. A kiállításon az elmúlt 50 év menetrendjeit is bemutatták. Míg ma a Siófok-Balatonfüred-Tihany, valamint a Fonyód-Badacsony vonalon közlekedik a legtöbb járat, korábban teljesen mások voltak az utazási szokások.

„Jellemzőek voltak a kelet-nyugati, nyugat-keleti útvonalak használata is, egy egészen más világban éltünk akkoriban, vagy éltek akkoriban az elődeink, jobban ráértek, több idő volt az ilyen hajózási szolgáltatások igénybevételére. A világ változik, most már sokkal nagyobb szerepe van az időnek, az utazás időtartamának” – mondta Dónucz László, a Balatoni Hajózási Zrt. értékesítési és forgalmi igazgatója.

A balatoni hajózási kiállítás augusztus 26-ig ingyenesen látogatható a siófoki kulturális központban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »