1,6 milliárd euró miatt razziáztak a Google-nál

Pénzügyi nyomozók lepték el kedd hajnalban a Google párizsi központját, valamint több más belvárosi irodát.

Razziát tartottak a Google párizsi központjában, valamint több másik belvárosi irodában egy tavaly júniusban kezdődött, pénzügyi csalás és pénzmosás ügyében folyó vizsgálattal összefüggésben – írja a The Guardian. A lapnak egy név nélkül nyilatkozó, pénzügyminsztérium-közeli forrás erősítette meg a Le Parisien értesüléseit. A hajnali öt órakor kezdődött razziában körülbelül száz nyomozó és öt vizsgálóbíró vett részt.

A Reuters hírügynökség az ügyészség közleményét idézve azt írja, a razzia során arra kerestek választ, hogy a Google Ireland Ltd. állandó központot tart-e fenn Párizsban, és amennyiben igen, eleget tesznek-e pénzügyi és adózási kötelezettségeiknek. A Reuters emlékeztet rá, a Google regionális központja Dublinban található, ahol a vállalati adókulcsok alacsonyabbak, mint Európában bárhol máshol.

– Betartjuk a francia törvényeket és teljes mértékben együttműködünk a hatóságokkal annak érdekében, hogy választ kaphassanak kérdéseikre – idézi a BBC a Google közleményét. A brit közszolgálati csatorna internetes felületén azt írja, 1,6 milliárd eurónyi adó be nem fizetésével vádolják a Google-t.

Nagy-Britanniának, Franciaországnak és több más államnak okoz hosszú ideje fejtörést a Google és a hozzá hasonló mamutok adóelkerülési gyakorlata, melynek lényege, hogy profitjuk után nem az adott országban adóznak, hanem olyan más helyeken, ahol jelentősen alacsonyabbak a vállalati adókulcsok – emlékeztet rá a The Guardian.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »