15 ezer lejes állami támogatást biztosítana a friss házasoknak és a háromgyerekeseknek egy törvénytervezet

A fiatal házasokat és a legalább 3 gyereket nevelő családokat támogatná az a törvénytervezet, amelyet Iacob Puşcaş volt UNPR-s képviselő nyújtott be a szenátusnak.

A tervezet szerint a 35 éves koruk előtt megházasodók 15 ezer lejes állami támogatásban részesülnének, ugyanennyi járna a harmadik gyerek megszületésekor. Amennyiben elválnak a házasságkötést követő 5 éven belül, a támogatást vissza kellene fizetniük.

A háromgyerekes családoknak további kedvezményeket is előír a törvény: plusz juttatást is kapnának, a bruttó minimálbér 50 százalékát, valamint mentesülnének a fizetésük utáni jövedelemadó alól, egyéb tevékenységekből származó jövedelmükre csak feleannyi adót kellene fizetniük, az anyák nyugdíjkorhatára pedig minden gyermek után két évvel – de összesen nem több mint nyolc évvel – csökkenne.

A tervezet a gyermekeknek szánt higiéniai termékek áfájának 5 százalékra való csökkentését is előírná.

A gyermeknevelési kedvezményekben azok a gyereküket egyedül nevelő szülők is részesülhetnek, akiknek a házastársa elhunyt, és az örökbe fogadott gyerekekért is járna.

A törvény esetleges életbe lépésekor öt évre visszamenőleg érvényes lenne, tehát azok a fiatalok is megkapnák a támogatást, akik az elmúlt 5 évben kötöttek házasságot, és azok a családok is, ahol az elmúlt öt évben született harmadik gyerek.

Az indoklásban a beterjesztő képviselő bibliai idézeteket is használt. (mediafax)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »