133 nap – A tanácsköztársaság története – Vetítő

Augusztus 1. hétfő:

133 nap – A tanácsköztársaság története

Dicsőséges vagy éppen szégyenletes. A hazai történetírás nem fukarkodott a jelzőkkel, amikor a Magyar Tanácsköztársasággal foglakozott. Hetven éven át vagy csak pozitív vagy csak negatív köntösben mutatta be a 133 nap történetét. Fontos tisztázni, hogy pontosan mi és miért történt 1919. március 21-e augusztus 1-e között.

Rendezte: Borsody István
Augusztus 2. kedd:

Esterházy vacsora

“Nekem az elmúlt 300 év magyar történelme lényegében családtörténet” – írja az egyik regényében Esterházy ironikusan (vagy nem is olyan ironikusan.) Egyik legismertebb és legelismertebb írónk egy vacsoraasztal mellett mesél életéről, családjáról, az őt leginkább foglalkoztató kérdésekről. A filmmel a közelmúltban elhunyt íróra emlékezünk.

rendezte: Papp Gábor Zsigmond Augusztus 3. szerda:
Kivonulás a Paradicsomba ismétlés

Gáspár Mátyás Egyesült Államokban élő fia, András létrehozott egy mini közösséget. Mesefalunak nevezte el, ahol az energiát a napfény, a vizet az eső biztosítja. Mátyás fia példáját látva arra vállalkozott, hogy Pázmánd polgármesterével közösen a tervet megvalósítják itthon is.

rendezte: Szekeres Csaba
Augusztus 4. csütörtök:

” A Bihar grófja” – Czárán Gyula

Seprősi Czárán Gyula életét és munkásságát a Bihar-hegység feltárásának szentelte, 1880-1905 között barlangokat fedezett fel, utakat, hidakat és létrákat épített a természeti csodákhoz, és olyan jellegű turista utakat, amik ma is népszerűségnek örvendenek. A film e kivételes egyéniségnek ered a nyomába.

Rendezte: Csallóközi Zoltán
Augusztus 5. péntek:

Székelyföldi betyárok ismétlés

Pusztai, Jeges, Dézsi. Az 1950-e évek elején e három név tartotta izgalomban Felső-Háromszéket és a Kászonok vidékét. Egyszerű falusi fiatalemberek voltak, akiket a kommunista hatalom gyilkosként és rablóként kezelt, míg a nép körében megbecsülésnek örvendtek, akárcsak Rózsa Sándor, Sobri Jóska és a többi legendás hírű betyár.

Rendezte: Zsigmond Attila


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »