13-szor leplezhették volna le a párizsi terroristákat

A belga hatóságok legalább tizenhárom alkalommal leleplezhették volna a tavaly novemberi párizsi merényletek későbbi elkövetőit, a sorozatos hibák miatt azonban nem sikerült megakadályozni a terrortámadásokat – derült ki hétfőn a belga rendőri szervek munkáját felügyelő bizottság kiszivárgott jelentéséből.

A jelentést elsőként feldolgozó, De Tijd című flamand napilap szerint a nyomozás során elkövetett hibák részben a személyzethiány számlájára írhatók, legalább hat esetben ez volt a fő oka annak, hogy nem sikerült eligazodni a nyomokon.

A jelentésben arról számoltak be, hogy a rendőrség már 2015 februárjában birtokában volt olyan hangfelvételeknek, amelyeken a merényletek szervezésében részt vevő, majd hónapokig bujkáló Salah Abdeslam terrorgyanús személyekkel beszél telefonon.

A belga rendőrség tavaly márciusban figyelmen kívül hagyta a spanyol hatóságok által átadott – később a párizsi támadók közé tartozó – Brahim Abdeslamra vonatkozó információkat. Ő volt a testvére a dzsihadista Salah Abdeslamnak, a párizsi terrortámadások egyetlen életben maradt elkövetőjének.

A személyzethiány miatt nem tudtak előrelépni hat hónapon keresztül a későbbi merénylők közé tartozó Bilal Hadfi ügyében sem.

Peter De Waele rendőrségi szóvivő bosszúságának adott hangot a bizalmas jelentés nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban, és kijelentette, nincs felhatalmazása arra, hogy kommentálja az abban szereplő információkat.

A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett, tavaly november 13-i merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt. A támadások elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett. Abdelhamid Abaaoud, a terrorcselekmények feltételezett főszervezője több társához hasonlóan belga állampolgár volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »