125 kiló TNT is volt az ukránok szerint francia, jobboldali és természetesen az oroszokkal összejátszó leendő merénylőnél

125 kiló TNT is volt az ukránok szerint francia, jobboldali és természetesen az oroszokkal összejátszó leendő merénylőnél

125 kiló TNT is volt annál a francia férfinél, akit az ukrán-lengyel határon tartóztattak le május végén, közölte a Sky News ukrán közlésekre hivatkozva. A zavaros ukrán híradások szerint a férfi francia, jobboldali, 15 tervezett robbantáshoz "lehet köze", és persze az oroszok is a spájzban vannak.

Eddig csak azt lehetett tudni, hogy a 25 éves férfi autójában rakétavetőket és Kalasnyikov gépkarabélyokat találtak, amiket egy franciaországi terrortámadáshoz szállította volna – állította szombaton az M6 francia tévécsatorna. Ezt a közlést most megerősítette az ukrán biztonsági szolgálat vezetője, Vaszil Hricak is, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője.

Hricak hétfői kijevi sajtótájékoztatóján azt mondta, a most elfogott férfinek mintegy 15 készülő franciaországi merénylethez "lehet köze": egyebek mellett mecsetek, zsinagógák, adóhivatalok és autópálya-megfigyelő pontok ellen akart támadásokat végrehajtani. A 25 éves Gregorie M. ezekhez a merényletekhez szállított volna fegyvereket Ukrajnából. Hricak szerint a férfi többedmagával készült elkövetni a merényleteket.

A tudósítás szerint a "francia, jobboldali férfi" a tervezett terrortámadás indokaként a kormány negatív intézkedéseit, a tömeges bevándorlást, az iszlám terjedését és a globalizációt nevezte meg.

A hír komolyságát az is csorbítja, hogy az SZBU vezetője nem zárta ki, hogy az orosz titkosszolgálatok keze is benne van ügyben.

A BBC úgy tudja, hogy az SZBU már december óta figyelte a férfit, aki ez idő alatt öt Kalasnyikovot, két páncélökölt, 5000 töltényt, és nagy mennyiségű robbanószert gyűjtött be.

Francois Hollande francia elnök vasárnap azt mondta, hogy fennáll a terrortámadás veszélye a labdarúgó-Eb ideje alatt, de nem szabad engedni a megfélemlítésnek. Az Egyesült Államok múlt kedden figyelmeztette az állampolgárait további terrortámadások lehetőségére Európában, amelyek a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság helyszíneit is célba vehetik.

(Index – BBC – Sky new nyomán)

Korábban írtuk: Franciaországban tervezett támadáshoz szállított rakétavetőket és gépkarabélyokat egy "francia állampolgár" – az ukrán-lengyel határon fogták el


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »