1200 embert öltek meg néhány nap alatt

Eddig több mint 1200 dzsihadistával végeztek a kormányerők a Fallúdzsa visszafoglalásáért indított hadművelet során.

“A májusban indult műveletben eddig 1270 szélsőségessel végeztünk, a megölt fegyveresek 35 százaléka külföldi zsoldos volt”- mondta csütörtökön Háled al-Obeidi iraki védelmi miniszter.

A minisztérium szerint a hadsereg egységei Fallúdzsa környékén 10 fontos települést foglaltak el az Iszlám Államtól. A hadművelet kezdete óta a hadsereg 2700 családot, körülbelül 18 ezer embert menekített ki a szélsőségesek uralta városból.

Az ENSZ szerdán közzétett adatai szerint 90 ezer ember rekedhetett Fallúdzsában, akiket az Iszlám Állam halálosan megfenyegetett, hogy ne merészeljenek elmenekülni.

A csaknem két hete indult hadműveletben a szárazföldi csapatokat iraki, illetve az amerikai vezetésű katonai koalíció harci repülőgépei támogatják. Emellett az iraki különleges alakulatok egységei több irányból nyomulnak előre Fallúdzsa belvárosa felé, számos kerületben pedig utcai harcok folynak.

Fallúdzsa 50 kilométerre nyugatra található Bagdadtól, ez volt az első iraki város, amely az Iszlám Állam ellenőrzése alá került, 2014 januárjában, már fél évvel azelőtt, hogy a terrorszervezet az elfoglalt iraki és szíriai területeken kikiáltotta kalifátusát. A háborút megelőzően a mintegy 350 ezer lakosú Fallúdzsa Irak egyik legnagyobb városa volt.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Megsemmisítették az Iszlám Állam egyik legnagyobb iraki olajraktárátHindu papot gyilkolt meg az Iszlám ÁllamÚjabb pokolgépes merényletet hajtott végre az Iszlám ÁllamRovatok: KülföldTelepülés: IrakCímkék: külföld, Irak, terrorizmus, dzsihádista terrorszervezet, kormányerők, Iszlám ÁllamForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »